SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EK
 
Ursula von der Leyen izabrana za predsjednicu Europske komisije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.07.2019. - 19:40:52
BRUXELLES - Ursula von der Leyen izabrana je za novu predsjednicu Europske komisije. Dobila je sveukupno 383 glasa, od potrebnih 374 koliko je trebala dobiti za izbor na funkciju.

Von der Leyen iznijela je jutros svoj program pred zastupnicima u Europskom parlamentu, a među najvažnijim ciljevima istaknula je snažniju borbu protiv klimatskih promjena.

Von der Leyen najavila je da će u prvih 100 dana mandata predložiti Zeleni sporazum za Europu u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, a u planu joj je i prvo europsko zakondavstvo za klimu koje će odrediti ciljeve za 2050. godinu.

- Za to će trebati masivna ulaganja, javni novac neće biti dovoljan, kazala je aktualna njemačka ministrica obrane von der Leyen, najavljujući da će u okviru plana za održivu Europu uvesti granični porez na ugljik kako bi smanjila njegovo izmještanje.

Podsjetimo, Ursulu von der Leyen, aktualnu njemačku ministricu obrane, za predsjednicu Komisije predložilo je Europsko vijeće kao kompromisno rješenje nakon što nijedan od 'spitzenkandidata' nije mogao dobiti prolaz.