DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPALADIUM ARENA
 
UniCredit i Erste od Splita traže naplatu 53 milijuna eura
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.03.2016. - 09:06:27
SPLIT - Skupština vjerovnika tvrtke "Sportski grad TPN" 14. ožujka odlučivat će o prodaji Spaladium arene i susjednih 15.000 četvornih metara zemljišta na kojima je konzorcij "Konstruktor-Inženjeringa", "Dalekovoda" i "Instituta građevinarstva Hrvatske" trebao izgraditi poslovni toranj kao komercijalni dio Spaladium centra, piše Slobodna Dalmacija.

Preciznije, prodavat će se pravo građenja koje "Sportski grad TPN" ima do 2037. godine na toj državnoj parceli u Lori. Početna cijena će se znati kad sudski vještak napravi procjenu vrijednosti, a o postignutom će iznosu ovisiti koliko će se novca dobiti od austrijske banke UniCredit i Erste Group koje su kreditirale radove na sportskoj dvorani.

Usporedno s tim postupkom, u travnju se nastavlja arbitraža pred Županijskom gospodarskom komorom koju su inozemne novčarske kuće pokrenule protiv Grada Splita za koji tvrde da je jamčio da će im posuđeni novac biti vraćen, pa od Banovine traže da im isplati vrtoglava 53 milijuna eura, što bi lokalnu blagajnu moglo baciti u težak bankrot. Financijske institucije su, kako doznajemo, izuzetno zainteresirane da se taj problem koji prelazi nacionalne granice riješi na razini hrvatske Vlade.

Tako je prema neslužbenim informacijama i premijer Tihomir Orešković, kada je sredinom siječnja prisustvovao zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka u austrijskom Kitzbühelu, bio upitan za stav nove ekipe u Banskim dvorima o problemu koji muči austrijske bankare', piše Slobodna Dalmacija .