DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Umro Rene Girard, "Darwin humanističkih znanosti"
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.11.2015. - 11:50:16
LOS ANGELES - Francuski akademik Rene Girard, istaknuti teoretičar kojega su nazivali "novim Darwinom humanističkih znanosti", umro je u srijedu u Sjedinjenim Državama u dobi od 91 godine, objavilo je sveučilište Stanford na kojem je bio dugogodišnji predavač.

"Poznati francuski profesor, jedan od 40 besmrtnika ugledne Francuske akademije, umro je u svome domu u Stanfordu u srijedu nakon duge bolesti", objavilo je kalifornijsko sveučilište.

Girardove knjige, prevedene na brojne jezike, "pružile su novu odvažnu i opsežnu viziju prirode, povijesti i ljudskog života", navodi Stanford.

Karijeru je Girard počeo kao teoretičar književnosti, ali su ga fascinirale sve društvene znanosti: povijest, antropologija, sociologija, filozofija, religija, psihologija i teologija.

Profesor Michel Serres, također član Francuske akademije i predavač na Stanfordu, nazvao je Girarda "novim Darwinom humanističkih znanosti", piše Stanford i podsjeća da je Girard utjecao na književnike poput južnoafričkog nobelovca J.M. Coetzeeja i češkog pisca Milana Kundere.

Rođen 1923. u Avignonu , kršćanin Girard mnogo je pisao o raznolikosti, ali i univerzalnosti religija, a svoju je misao crpio iz vjerskih tekstova i velikih književnih klasika.

Poznat je po svome konceptu "mimetičke žudnje". Oponašanjem drugih (mimezom), čovjek ne preuzima samo modele ponašanja već i objekte žudnje, pa tako usvaja i nasilje. Po Girardovu mišljenju Biblija je golemo nastojanje da se čovjek izvuče iz neprekinutog kruga nasilja.

Od 1947. Girard je živio u SAD-u gdje je predavao na sveučilištima kao što su Duke, Johns Hopkins i Stanford gdje je vodio katedru za francuski jezik, književnost i civilizaciju.