SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Umro izumitelj Orangine Jean-Claude Beton
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.12.2013. - 18:57:03
MARSEILLE - Jean-Claude Beton, izumitelj bezalkoholnog gaziranog napitka Orangine, proizvedenog prvi put 1936. u Alžiru, umro je u Marseilleu u dobi od 88 godina, izvijestili su u utorak članovi njegove obitelji.
Pustolovina je počela u malome mjestu Boufariku, 30-ak km udaljenom od Alžira, gdje se u obitelji bogatih trgovaca 14. siječnja 1925. rodio ovaj uspješni poduzetnik. Godine 1936. njegov je otac proizveo prvu bocu Orangine, gaziranog pića od naranče, prema formuli koju je razradio jedan valencijski farmaceut. Sastojci su bili sljedeći: koncentrat naranče, gazirani zaslađeni napitak i manja količina esencijalnog ulja. No španjolski građanski rat, a potom i Drugi svjetski rat usporavaju projekt.

Jean Claude Beton, diplomirani inženjer agronomije u potpunosti razvija prvobitnu očevu zamisao 1951. i plan se postupno realizira. Donji dio boce Orangine postaje zaobljen i poprima hrapavi izgled narančine kore. Orangina najprije zavodi sve zemlje Magreba, a potom osvaja i metropolu, nakon čega Betonova tvrtka 1961. seli u Marseille. Tijekom desetljeća mijenja vlasnike, a od 2009. u vlasništvu je japanske firma Suntory.