SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
IN MEMORIAM
 
Umro i pokopan dr. Krunoslav Pranjić
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 12.05.2015. - 17:42:00
Zadnja izmjena: 13.05.2015. - 07:29:44
ZAGREB - U Zagrebu je u petak, 8. svibnja 2015. godine, u 85. godini života, umro dr. Krunoslav Pranjić, profesor emeritus, dugogodišnji profesor i osnivač Katedre za stilistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Pokop dr. Krunoslava Pranjića  obavljen je  u Zagrebu, u utorak, 12. svibnja 2015. godine na groblju Mirogoj.

Ne bi u ovoj vijesti bilo ničeg spornog, da vijest o smrti velikog profesora, kojeg obožavaju generacije studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta nije do nas došla poput ilegalnog šapta, od prijatelja do prijatelja. Informaciju je u ponedjeljak objavio zenicablog.com, a još u utorak praktično nitko od kolega, a o medijima da i ne govorimo, nije znao za smrt uglednog kolege, čak ni nakon pogreba na Mirogoju.

Krunoslav Pranjić rođen je u Zenici, 7. siječnja 1931. godine. Bio je jedan od maturanata u prvoj generaciji zeničkih gimnazijalaca.

Po završetku gimnazije odlazi na studij u Zagreb gdje, na Filozofskom fakultetu, završava Studij za južnoslavenske jezike i književnost.Od 1956. radio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao asistent, zatim docent, te izvanredni i od 1982. redoviti profesor. Doktorirao je 1967. godine radom Jezik i stil Matoševe pripovjedačke proze, a 1975. godine na matičnom fakultetu utemeljio je Katedru za stilistiku i bio na njenom čelu sve do odlaska u mirovinu 2001. godine,kada je umirovljen kao professor emeritus. Također, predavao je hrvatski jezik i književnost na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju (1968–69), te na Sveučilištu u Amsterdamu (1976–77. i 1992–93) , piše između ostaloga u informaciji koja je kružila danas među prijateljima, bivšim studentima i poštovateljima.

Objavio je pet knjiga od kojih su dvije bile i sveučilišni  udžbenici.  Prevodio je s ruskog, francuskog i engleskog jezika. Povodom smrti dr. Krunoslava Pranjića u Općoj biblioteci u Zenici postavljena je izložba knjiga koje je napisao, preveo ili uredio Krunoslav Pranjić.

U porukama se od dr. Pranjića njegovi studenti opraštaju ovakvim riječima: "Posljednji pozdrav velikanu, divnom čovjeku i superprofesoru Krunoslavu PRANJIĆU, ili samo "laka mu zemlja"... ali i "jedan od najvećih - i posljednjih - bard hrvatskoga jezikoslovlja...  "O njemu imam samo lijepa sjećanja"... "To je bio profesor i pol!!! to je akademik, to je čovjek!!" ili samo; "Zbogom stari prijatelju!"

Kako nekrolozi među najsuhoparnijim pismenim formama, nadajmo se da nas profesor Pranjić kao autoritet za stilistiku, neće odozgo mrko pogledati, zbog ovih nekoliko prethodnih rečenica.