SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Umro Dag Strpić, jedan od utemeljitelja hrvatske politologije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.10.2013. - 13:20:00
Zadnja izmjena: 07.10.2013. - 16:13:35
ZAGREB - Politolog i publicist Dag Strpić (67), dugogodišnji redoviti profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ) te jedan od utemeljitelja hrvatske politologije, preminuo je iznenada u nedjelju u Vukovoj Gorici.
Prof. Strpić bio je profesor na kolegijima Politička ekonomija i Politike razvoja na Fakultetu, na kojem je radio od 1975. godine. Nositelj je znanstvenog projekta "Javne politike, razvoj i politička analiza" i predstojnik znanstvene sekcije Hrvatskog politološkog društva.

Kao jedan od utemeljitelja hrvatske politologije prof. Strpić značajno je pridonio njezinom etabliranju te utjecao na mnoge naraštaje studenata politologije i novinarstva.

Dag Strpić rođen je u Zagrebu 1946. godine. Diplomirao je Politologiju 1971. na Fakultetu političkih znanosti zagrebačkog Sveučilišta, a političke znanosti doktorirao je 1991. godine.

Objavio je veći broj znanstvenih radova s područja političke teorije, političke analize, političke ekonomije i javnih politika, izravno ili posredno usmjerenih većinom na probleme razvoja. Bavio se rekonstrukcijom suvremene integralne političke znanosti na egzistencijalnim globalnim problemima koje bi ona morala rješavati. U novije vrijeme objavio je knjigu "P r o m j e n a. Politička i političko-ekonomska promjena od Hobbesa do Hayeka: Uvodne studije" (1998).

Dag Strpić bavio se i novinarstvom i publicistikom, pišući u većem broju novina i časopisa, ponešto i u elektronskim medijima.

Profesionalno je obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika "Studentskog lista" od 1970. do 1971., a od 1972. do 1974. radio je u "Vjesniku u srijedu". Od 1975 do 1976. bio je direktor Centra društvenih djelatnosti (CDD), pokrenuo tjednik "Polet" i revijalnu seriju vrlo društvenog angažiranog časopisa "Pitanja". Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Naše teme" od 1985. do 1989. u kojem su pisala brojna ugledna hrvatska imena.

Posljednjih godina pisao je tjedne kolumne u riječkom "Novom listu".

Povremeno se intenzivnije politički angažirao. Bio je i predsjednik Saveza studenata Zagreba, te osnivač i prvi predsjednik Saveza studenata Hrvatske od 1969. do 1970. Nekoliko mjeseci bio je i predsjednik Gradskog komiteta SKH-SDP Zagreba 1990.