SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTEDNJA
 
Ukupni depoziti iznad 290 milijardi kuna
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 06.08.2019. - 15:38:28
ANALIZA - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini premašivši 290 mlrd kuna.

U odnosu na svibanj viši su za 2,2 mlrd kuna ili 0,8%, dok su u odnosu na kraj lipnja 2018. ukupni depoziti viši za gotovo 14,3 mlrd kuna ili 5,2%. Kao i u svibnju, rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini isključivo je posljedica rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcijskim računima (tekućim i žiroračunima) te obveze banaka po izdanim kunskim instrumentima plaćanja. On je dosegnuo povijesno najvišu nominalnu vrijednost od preko 96,4 mlrd kuna čineći tako 33% ukupnih depozita.

Samo na mjesečnoj razni depozitni novac viši je za 2,3 mlrd kuna ili 2,4%, dok je u odnosu na stanje na kraju lipnja 2018. porast iznosio 14,6 mlrd kuna. Tako je nastavljen snažan rast po dvoznamenkastim stopama koje uz manja odstupanja traju od početka 2015. U istom razdoblju rastao je i udio depozitnog novca u ukupnim depozitima. Posljedica je to niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva na najlikvidnije oblike depozita.

Za razliku od depozitnog novca, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su i na mjesečnoj i na godišnjoj razini zabilježili blagi pad vrijednosti. Uz pad od 66 mil. kuna (-0,03%) na mjesečnoj te 322 mil. ili 0,2% na godišnjoj razini ukupni štedni i oročeni depoziti su se krajem lipnja spustili na 193,7 mlrd kuna. Iako su stope pada usporile, ostaje činjenica da je stanje oročenih i štednih depozita krajem prve polovice ove godine na najnižoj razini od lipnja 2014. I dok se struktura depozita (s obzirom na likvidnost) zamjetno promijenila u posljednjih nekoliko godina, primjetno je da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te i dalje preko 80% ovih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u eurima).

Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime kao i prethodnih mjeseci i godina preko 80% štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava. Ukupni valutni depoziti krajem lipnja u odnosu na svibanj čak su i blago porasli (za 95 mil kuna ili 0,1%) ali s 158,1 mlrd oni su i dalje na najnižoj vrijednosti od kolovoza 2013. Pad na godišnjoj razini od svega 0,2% ili 264 mlrd kuna bio bi nešto izraženiji da tečaj kune u odnosu na euro nije blago porastao (za 0,2%) pa je kunska protuvrijednost depozita u nominalnim iznosima nešto veća zbog tečajnih razlika.

Daljnji rast gospodarstva i rast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom da bi visoka likvidnost financijskog sustava trebala biti obilježje 2019. očekujemo nastavak niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca. Struktura oročenih depozita ni narednih tromjesečja neće se bitnije promijeniti.