SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Udruženje njemačke industrije Kini: Novi put svile ne može biti jednosmjerna cesta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.04.2019. - 07:51:05
BERLIN - Njemačka industrija pozvala je Kinu da inicijativu "Jedan pojas, jedan put" otvori na međunarodnoj suradnji netom uoči globalnog foruma o golemim infrastrukturnim projektima koji u petak započinje u Pekingu.

"Sa stajališta njemačke industrije, Novi put svile ne može biti jednosmjerna cesta", izjavio je u četvrtak za agenciju dpa Joachim Lang, predsjednik udruženja njemačke industrije BDI.

Lang je pozvao EU da zauzme jedinstveno stajalište o tom projektu, poručivši kako Kina treba dopustiti veću međunarodnu suradnju. "Kako bi se smatrao dobitkom za međunarodnu zajednicu, Novi put svile mora biti transparentan i otvoren za sve", rekao je.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier sudjelovat će na globalnom forumu koji će u Pekingu okupiti predstavnike iz više od 100 zemalja. Otvorit će ga kineski predsjednik Xi Jinping, a održava se pet godina nakon što je Kina predstavila planove o novim infrastrukturnim rutama koje će Kinu povezati s Europom, Afrikom i Latinskom Amerikom.

Taj projekt nije bez kontroverzi, podsjeća dpa. Udruge na području zaštite okoliša posebno zamjeraju Kini financiranje oko četvrtine svih raspoloživih u svijetu tvornica na ugljen i apeliraju na Peking da u sklopu inicijative poštuje globalne klimatske ciljeve.

Lang i njemačke kompanije zainteresirani su za sudjelovanje sve dok se poštuju međunarodni ekološki, društveni, sigurnosni i drugi standardi.

"Njemačke tvrtke žele dati doprinos, pod pretpostavkom da se pri dodjeli projekata i njihovoj provedbi poštuju međunarodna pravila i standardi i da je financiranje održivo i u skladu s međunarodno priznatim pravilima", poručio je Lang.