SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDITI U ŠVICARCIMA
 
Udruga Potrošač pokreće kolektivnu tužbu protiv 9 banaka
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 29.12.2011. - 09:17:00
Zadnja izmjena: 29.12.2011. - 12:10:13
ZAGREB - Domaće banke koje su odobravale kredite u švicarskim francima još ne mogu odahnuti. Nakon što je Trgovački sud odbacio tužbu udruge Franak jer nije ovlaštena za kolektivne tužbe, u njihovo ime tužit će ih Potrošač.
Ono što im je za to dalo dodatni poticaj nedavna je presuda Suda časti HGK koju je protiv Privredne banke Zagreb dobio Ante Dadić iz Splita.

U skladu sa zakonskom procedurom, do kraja tjedna Potrošač će bankama uputiti predtužbeno upozorenje. U slučaju da se ne nagode u roku od 14 dana podići će i tužbu, i to protiv devet banaka koje su odobravale kredite u švicarcima i naknadno im mijenjale uvjete otplate na štetu dužnika. Riječ je o Zagrebačkoj banci, PBZ-u, Erste, RBA, Hypu, HPB-u, OTP-u, Splitskoj i Volksbanci.

Potrošač će od njih tražiti vraćanje uvjeta s početka otplate kredita. Članica upravnog odbora udruge Franak Petra Rodik kaže kako, nakon sudske odluke o kolektivnoj tužbi, pojedinci, pozivajući se na nju, mogu dobiti individualnu odštetu. Dodaje da je dobro što se u ovakvom slučaju eventualne mjere koje bi sud mogao donijeti, poput privremene obustave primjene kamatnih stopa, odnose na sve dužnike kredita u švicarskim francima.

"U tom bi se slučaju mogle odgoditi i ovrhe zbog dugova po tim kreditima", smatra P. Rodik. Ilija Rkman, predsjednik Potrošača, poručuje da se ovom tužbom otvara novi način zaštite kolektivnih interesa potrošača, piše Večernji list.

Prema njegovim riječima, Potrošač će u predtužbenom upozorenju od banaka tražiti da prekinu s nedopuštenim ponašanjem prema klijentima i ponuditi model rješavanja problema. Uvjeren je da će Europska komisija pozorno pratiti postupak jer su većinom posrijedi banke čije "mame" dolaze iz zemalja EU. Najavljuje i da će tražiti procjenu ustavnosti valutne klauzule s obzirom na to da je u Hrvatskoj službena valuta kuna.