SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VATRENA STIHIJA
 
U Žrnovnici gore kuće, vatra na rubu Splita
Autor/izvor: SEEbiz / N1 Televizija / Jutarnji list
Datum objave: 17.07.2017. - 20:56:25
SPLIT - Večeras je u Splitu i okolkici prava drama. U Žrnovnici gore kuće, a plamen zahvaća i rubne dijelove Splita.

U prvim večernjim satima vatra je došla nadomak Splita, do Karepovca, a zbog goleme količine dima, zatvorena je i cesta Solin-Klis.

U Žrnovnici su iza 19 sati iz nekih dijelova mjesta evakuirana su djeca. Stanovnici vode imaju na "kapaljku".
Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uvjetima i pomognuti snažnim vjetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora, rekao je novinarima u ponedjeljak predvečer vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Vatrogasci požar gase od četrdesetak minuta nakon ponoći, kada je buknuo u Tugarama, a potpomognut vjetrom proširio se na Srinjine, zatim tijekom jutra na Sitno Gornje i Donje te popodne na Žrnovnicu, Jesenice i Podstranu.

Podzemna raketna baza u Žrnovnici stalno se natapa vodom. Rakete su na dubini od 70 metara.

Požar se širi se od istoka prema zapadu, jedna frondta se spušta južno prema TTTS-u i Kamenskom polju. Druga fronta kreće prema Karepovcu, a, kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, vatra zahvatila jugoistočni rub deponija.

Vatra je prošla zgradu Specijalne policije u Mravincima i kreće prema Solinu. Nova TV javlja da je vatra došla do Dračevca.

- Normalno da ćemo doći braniti ovo, pa to je naše! Napišite ljudima neka svi zdravstveno sposobni dođu. Mi branimo cestu s brentačama od 20 litara, evakuirali smo ljude iznad Žrnovnice jedva smo ih ugurali u auto, govori kroz suze Vedrana Erić Miloš i sarkastično dodaje: "Bitno da se ima za otići na Wimbledon. A tko će nama pomoć? Pogledajte sunce. Ovo je apokalipsa!"

Organizira se pomoć za ljude pogođene požarima na području Dalmacije putem društvenih mreža. Na Facebooku je otvorena grupa u koju se mogu javiti svi koji žele ponuditi pomoć i smještaj stanovnicima okolice Splita koju je poharao požar. 

Foto: Twitter