GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U studenom nastavljen rast kredita poduzećima za investicije

U studenom nastavljen rast kredita poduzećima za investicije
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 10:15
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem studenog iznosili su 63,2 mlrd. kuna, uz rast na mjesečnoj razini od 1,4%, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad za 1,3%.

Promatrano prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima (koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 62,0%) zabilježili su negativnu godišnju stopu rasta od 9,8%, dok je promjena na mjesečnoj razini pozitivna i iznosi 0,9%. U studenom ukupni devizni krediti iznosili su gotovo 39 mlrd. kuna. S druge strane, kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini bilježe rast za 16,2% (%2B3,377 mil. kuna) te je njihovo stanje na kraju studenog iznosilo 24,7 mlrd. kuna što je najviša razina od studenog 2016. godine. Ovo je ujedno i osmi mjesec za redom zabilježena pozitivna, i u posljednjih sedam mjeseci najviša, godišnja stopa rasta (negativne godišnje stope trajale su od ožujka 2017.) ukazujući na povećanje sklonosti zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu.

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u studenom je na godišnjoj razini iskazan pad od –1,0%. Nadalje, iznos plasmana poduzećima na osnovi stanja u studenom je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 1,0% dok je na godišnjoj razini iskazan pad od -5,0%.
Prema navodima središnje banke godišnji se pad plasmana nefinancijskim poduzećima osjetno usporio (s –2,5% krajem listopada na –1,0% krajem studenoga), čemu je, uz novo zaduživanje većeg broja poduzeća, pridonijelo i iščezavanje dijela negativnog učinka aktiviranja državnih jamstava izdanih brodogradilištima prošle godine.

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz blagi mjesečni rast za 0,5% te godišnji rast od 4,9% na kraju studenog iznosili 33,6 mlrd. kuna. S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s negativnim godišnjim stopama rasta (-7,6%). Naime, uz mjesečni rast za 2,5% krediti za obrtna sredstva su na kraju studenog iznosili 29,6 mlrd. kuna.

Očekujemo da će i podaci za prosinac potvrditi nastavak rasta kreditne aktivnosti banaka pri čemu je rast predvođen kreditiranjem sektora stanovništva, čije bi stope rasta ipak trebale nastaviti s blagim usporavanjem. S druge strane krediti poduzećima vjerojatno će bilježiti tek skromne stope rasta.

Tagovi: krediti za investicije, investicije, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE