SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KORUPCIJA
 
U Srbiji uhapšeno 38 osoba zbog korupcije, šteta 7,6 miliona evra
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 20.12.2017. - 15:37:12
BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je danas  saopštilo da je u prethodnih nekoliko dana uhapšeno 38 osoba osumnjičenih da su za više od 7,6 miliona evra oštetila državni budžet Srbije, budžete lokalnih samouprava, i privredna i fizička lica.

Uhapšeni su u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su u saradnji s tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i Novog Pazara.
Medju uhapšenima su i četiri carinska službenika, bivši funkcioner opštine Bačka Topola, jedna zaposlena u dve osnovne škole, radnik "Dunav osiguranja", bivše odgovorno lice filijale "Pireus banke" u Novom Sadu, carinski agenti špediterskih preduzeća, odgovorna lica i zaposleni u privrednim društvima.

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 39 osoba, medju kojima je pet policijskih i jedan carinski službenik, bivši funkcioner opštine Pećinci, bivše odgovorno lice Klinike Kliničkog centra Srbije za kardiohirurgiju i još troje odgovornih u toj ustanovi, članovi Komisije za sport Opštine Petrovac na Mlavi, odgovorno lice fudbalskog kluba Trbunje, navodi se u saopštenju.

Novosadska policija uhapsila je bivše odgovorno lice filijale Pireus banke u tom gradu D.D. (42) zbog osnova sumnje da je sa deviznih računa klijenata neovlašćeno podigao 538.000 evra.

D.D. je osumnjičen za zloupotrebu položaja odgovornog lica u periodu od 2010. do 2017. godine i uz krivičnu prijavu priveden je tužilaštvu.
MUP je saopštio i da je subotička policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsila bivšeg funkcionera opštine Bačka Topola B.A. i još dve osobe zbog osnova sumnje da su pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja oštetili za 40 miliona dinara.

Oni su osumnjičeni da su od 2008. do 2012. godine, potpisivali i svojim pečatima overavali dokumenta – privremene situacije sa neistinitim sadržajem, u kojima je navedeno da je, od strane izvodjača radova gradjevinskog preduzeća "Kovačević", ugradjen materijal i izvedeni radovi na rekonstrukciji Doma učenika Bačka Topola, koji u stvarnosti nisu izvedeni.

Pod sumnjom da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, njima je odredjeno zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu biće privedeni nadležnom tužilaštvu.

Policija u Zrenjaninu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsila je zaposlenu u osnovnim školama u Čenti i Aradcu Z.M. (55), osumnjičenu da je sa računa škola na svoj tekući račun protivpravno prebacila 5,6 miliona dinara.

Ona je osumnjičena za krivična dela pronevere, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe službenog položaja i uz krivičnu prijavu privedena je Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.