SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
U New Yorku počinje 11. Tribeca Film Festival
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.04.2012. - 12:28:00
Zadnja izmjena: 18.04.2012. - 12:32:07
NEW YORK - Na festivalu nezavisnog filma Tribeca, koji počinje danas u New Yorku, ove će godine biti prikazano ukupno 89 igranih dugometražnih te 60 kratkometražnih filmova iz 46 zemalja svijeta.
Festival će otvoriti romantična komedija "The Five-Year Engagement" britansko-američkog redatelja, scenarista i producenta Nicholasa Stollera sa scenaristom i glumcem Jasonom Segelom i Emily Blunt u glavnim ulogama.

Program festivala, koji se održava do 29. travnja u istoimenoj newyorškoj četvrti, sastoji se od međunarodne selekcije nezavisnog igranog, kratkometražnog i dokumentarnog, te animiranog filma.

Igrani filmovi natječu se za šest nagrada - za najbolji film, redatelja, glumca, glumicu, scenarij i kameru, a dokumentarci za najbolji film, debitanta i montažu. Na festivalu se dodjeljuje nagrada i za najbolji kratkometražni igrani film, te najbolji kratkometražni dokumentarni film te dvije nagrade publike.

U konkurenciji kratkometražnog igranog filma bit će prikazan i film hrvatskog redatelja Slobodana Karajlovića "Uskršnja jaja" koji je uvršten među 60 od 2.800 prijavljenih filmova. Dobitnik nagrade za najbolji kratkometražni film automatski se kvalificira za nominaciju za Oscara u kategoriji kratkometražnog filma.

U program dugometražnog igranog filma, za koji je prijavljeno ukupno 3.090 filmova, uvršteno je 89 igranih filmova, od čega čak 50 svjetskih premijera.

Tijekom festivala održat će se i brojne panel-diskusije i okrugli stolovi na kojima će sudjelovati Rob Lowe, Shepard Fairey, Christian Slater, Peter Gelb, Michael Moore, Susan Sarandon, Jim Sheridan, Naomi Sheridan, te Deborah Voight.

Organizirani su i brojni koncerti, sportske aktivnosti, te projekcije na otvorenom, a jedna od istaknutijih komponenata festivala je program Artists Awards u sklopu kojega je organizirana izložba djela 11 vodećih suvremenih umjetnika koji su donirali svoje slike, fotografije, skice, grafike i skulpture kao nagrade festivalskim pobjednicima.

Bogat popratni program uključuje predstavljaje bivših laureata, uglednih filmaša ali i manje poznatih autora, a organizatori kao posebnost festivala navode raznovrsni 'obiteljski program', u sklopu kojega se prikazuju dječji i obiteljski filmovi te održavaju radionice, igraonice, izvedbe uživo i razne druge ulične aktivnosti.

Festival su 2002. osnovali američka filmska producentica Jane Rosenthal i glumac Robert De Niro nakon napada na tornjeve-blizance poznate kao World Trade Center u rujnu 2001. želeći potaknuti gospodarsku i kulturnu revitalizaciju dotad mondene newyorške četvrti TriBeCa smještene na donjem Manhattanu, čija je privlačnost naglo splasnula nakon napada.

U međuvremenu se festival razvio u jednu od najznačajnijih platformi za promociju nezavisnog filma u svijetu na kojoj je do danas prikazano više od 1.300 filmova iz više od 80 zemalja svijeta. Festival godišnje privuče više od tri milijuna posjetitelja te na stotine tisuća profesionalaca iz područja umjetnosti, glazbe i filma.