GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Krapinsko-zagorskoj županiji lani 11 posto više turista

   U Krapinsko-zagorskoj županiji lani 11 posto više turista
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 16:34
Autor: SEEbiz
DONJA STUBICA - Krapinsko-zagorsku županiju u 2019. godini posjetilo je 176.460 turista ili 11 posto više nego godinu ranije, koji su ostvarili 373 tisuće noćenja ili 7 posto više, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Donjoj Stubici.

Zagorje je krajem 2019. imalo 3.238 registriranih komercijalnih ležajeva, što je rast od 7 posto u proteklih godinu dana.

Voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar kazala je da su domaći turisti činili 50,5 u dolascima i 53 posto u noćenjima.

"I dalje je naše tradicionalno i najbitnije tržište Slovenija, zatim slijede Njemačka, Poljska, Bosna i Hercegovina, Izrael, Austrija. Od ukupnog broja posjetitelja, gledajući i domaće i strane, na slovenske goste otpada 14,53 posto, na Nijemce 6,25, a na Poljake 5,76 posto", rekla je Škrinjar.

Od domaćih gostiju prvo mjesto, s 24 posto, zauzimaju gosti koji u Krapinsko-zagorsku županiju dolaze s područja Grada Zagreba.
Prosječna dužina boravka gostiju je 2,11 dana, a najveći broj gostiju u je stigao u individualnom aranžmanu, njih više od 70 posto.

Voditeljica ureda krapinsko-zagorske turističke zajednice iznijela je usporedne turističke pokazatelje za 2013. i 2019. godinu, a u tom je razdoblju broj dolazaka porastao sa 71 tisuću godišnje na 176 tisuća, odnosno za 146 posto, a broj noćenja sa 161 tisuću na 373 tisuće ili za 131 posto. Smještajni kapaciteti, pak, povećani su za 54 posto.
Župan Željko Kolar naglasio je da te brojke dodatno pozicioniraju Krapinsko-zagorsku županiju kao objektivno najjaču kontinentalnu destinaciju u Hrvatskoj te podsjetio da je u županijskom turističkom masterplanu za 2025. godinu predviđeno oko milijun noćenja.

"Rekao sam da ne bih bio nesretan da 2025. imamo 800 tisuća noćenja. Međutim, mi više ne rastemo tom brzinom kao što smo rasli. S postojećim smještajnim kapacitetima, s popunjenosti hotela 76 do 80 posto, to je nemoguće“, rekao je Kolar te dodao da su stvoreni svi preduvjeti za turistički rast, poput brendiranja i komunalne infrastrukture, no da privatni investitori na to nisu odgovorili dinamikom kakva se očekivala.

"Ono što je sigurno, dizat ćemo kvalitetu usluge u destinaciji, a s Centrom kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam stvarati kadrove“, kazao je župan Kolar te dodao da će se i sve više okretati prema zdravstvenom turizmu.

Na području Krapinsko-zagorske županije djeluje devet turističkih zajednica koje su sve bilježile rast dolazaka turista i noćenja. U hotelima i kampovima ostvareno je 81,5 posto noćenja. Rast od 22,5 posto u broju posjetitelja bilježi i osam muzeja na području Krapinsko-zagorske županije, dok je Svetište Majke Božje Bistričke prošle godine posjetilo 971.250 ljudi ili 1,6 posto više nego u 2018.

Tagovi: Krapinsko-zagorska županija, Željko Kolar, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE