GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U deset godina najam stanova skuplji za trećinu

U deset godina najam stanova skuplji za trećinu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2020 / 11:33
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Predsjedanje Unijom nije diglo cijene najma stanova u Zagrebu, no oni su u posljednjih deset godina skuplji za trećinu.

U Zagrebu se tako za manji podstanarski stan traži i do 400 eura na mjesec, no većina se cijena kreće od 500 do 800 eura. Dio zagrebačkih iznajmljivača stanova polagao je veliku nadu u početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, ali je nastupilo razdoblje velikog trežnjenja, navodi Večernji list.

Peđa Kovačević, suvlasnik agencije za nekretnine Vertigo, kaže da mu nije poznato da je netko od članova europske administracije na kraće ili dulje razdoblje unajmio ijedan stan u Zagrebu.

Zagreb je sredinom siječnja nakratko bio centar Europske unije, ali na boravku brojnih političara i njihovih savjetnika nisu profitirali iznajmljivači stanova nego hotelijeri jer je administracija tih nekoliko dana boravila u hotelima.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj su u posljednje tri godine počele osjetnije rasti u velikim urbanim centrima i na Jadranu, a prema službenim podacima Eurostata, rast je bio naglašeniji kod najma stanova. Kovačević kaže da je kod najma stanova jako puno nerealnih očekivanja.

Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostat, cijene najma u Hrvatskoj porasle su nakon 2007. godine za trećinu, dok su se cijene nekretnina tijekom 2019. godine vratile na razine koje smo imali 2007. godine. Prosječna cijena četvornog metra stana na razini EU danas je za petinu veća nego što je bila 2007. godine, a nešto jače od petine rasle su i cijene najma.

Hrvatsko tržište nekretnina počelo se lagano oporavljati 2015. godine, a posljednje tri godine bilježi znatniji rast, donosi Večernji list.

Tagovi: najam stanova, tržište nekretnina, Zagreb, Peđa Kovačević, predsjedanje EU
PROČITAJ I OVO
RC Zone Samobor: Objavljena imena prvih zakupaca
ZAKUPCI
RC Zone Samobor: Objavljena imena prvih zakupaca
SAMOBOR - RC Europe, razvojna i investicijska grupa iz Češke, objavila je početak nove faze izgradnje svog prvog projekta u Hrvatskoj – najvećeg i najmodernijeg logističkog centra RC Zone Samobor te imena prvih zakupaca, redom velikih igrača iz logističkog sektora.
Mayweather će ulagati u crnogorske hotele
NAJAVE
Mayweather će ulagati u crnogorske hotele
BUDVA - Najbolji boksač svih vremena Floyd Mayweather stigao je u Crnu Goru, gdje će investirati u hotelski biznis.
Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci
FAVELE
Istra je postala raj za bespravne graditelje, među njima i brojni Slovenci
PULA - Istarska županija već duže vrijeme skreće pozornost na problem bespravne gradnje u hrvatskoj Istri, a župan Boris Miletić više je puta predlagao konkretna rješenja, pojasnili su za STA iz Istarske županije.
Trumpov zet otkrio plan ulaganja u središte Beograda i albansku obalu
OTKRIĆA
Trumpov zet otkrio plan ulaganja u središte Beograda i albansku obalu
BEOGRAD - Jared Kushner, zet i savjetnik bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući u subotu je potvrdio informaciju o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji, nakon što su pojedinosti projekta objavljene u članku New York Timesa, a otkrio ih je i jedan srbijanski zastupnik.
Blaži pad cijena nekretnina u velikim kineskim gradovima
TRENDOVI
Blaži pad cijena nekretnina u velikim kineskim gradovima
PEKING - Veliki kineski gradovi izvijestili su o padu cijena kuća u veljači, s umjerenim padom na mjesečnoj razini, pokazuju službeni podaci objavljeni 15. ožujka, izvijestila je Xinhua.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE