DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
U deset godina gotovo prepolovljena imovina investicionih fondova u BiH
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 25.05.2017. - 08:53:00
Zadnja izmjena: 25.05.2017. - 08:54:24
SARAJEVO - Ukupna imovina investicionih fondova u BiH gotovo je prepolovljena u odnosu na 2006. godinu.

Ukupna aktiva investicionih fondova u 2006. godini, kada su bivši PIF-ovi koji su nastali prikupljanjem certifikata građana, postali investicioni fondovi, iznosila je 1,55 mlrd KM, da bi deset godina kasnije, 2016. godine, bila 817,4 miliona KM. Najznačajniji dio aktive, dionice i drugi kapital, iznosio je 2016. godine 561,5 miliona KM, a deset godina ranije vrijednost bila je 1,50 mlrd KM. 

Prvi investicioni fondovi, koji su predstavljali začetke tržišta kapitala u BiH, osnovani su 1999. godine kada su u masovnoj privatizaciji pokupovali ceritifkate građana. 
Investicioni fondovi nisu opravdali svoju ulogu, iako su dali određene doprinose razvoju tržišta kapitala i unapređenju korporativnog upravljanja. Model certifikatske privatizacije, koji je BiH primijenila "prepisujući" iskustva Slovenije i Češke, po mišljenju mnogih analitičara, pokazao se kao promašaj. 

Uz određena zakonska i tržišna ograničenja, ali i brojne druge faktore (politička nestabilnost, nepovjerenje građana, nedostatak marketinga...) koja su godinama sprečavala njihov razvoj i poboljšanje stanja u privatizovanim preduzećima, investicioni fondovi se generalno nisu pokazali dobrim rješenjem za privredu i ekonomiju. 
U međuvremenu su osnovani i uzajamni ili otvoreni fondovi, ali je njihova imovina ostala mala, a veliki broj građana i privrednih subjekata, uprkos ogromnom novcu na štednim računima, nije značajnije privučen za ulaganje slobodno raspoloživih sredstava. 

U međuvremenu, mnoge kompanije u kojima su fondovi bili većinski vlasnici prodate su drugim licima i subjektima te se po tom osnovu njihova imovina smanjila. 
U pogledu na budućnost IF-ova u BiH postoje razlike, budući da su se u Republici Srpskoj odlučili pretvoriti zatvorene investicione fondove u otvorene, dok u FBiH i dalje egzistiraju zatvoreni fondovi.