GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zračna luka Zagreb: Nove linije za Španjolsku, Italiju i Francusku

Zračna luka Zagreb: Nove linije za Španjolsku, Italiju i Francusku
LETOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 19:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ljetnom redu letenja 2024. koji počinje u nedjelju, 31. ožujka, Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) najavljuje ponudu odredišta i povezanost Zagreba s nekim novim destinacijama.

Tijekom zimskog reda letenja 2023/2024 MZLZ je zabilježila 13% više putnika u odnosu na prethodnu zimu, a u 2023. ostvareno je povećanje od 8% u odnosu na predpandemijsko razdoblje.

Ovim rezultatima u zimskom redu letenja 2023/24 doprinijeli su Irski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Ryanair, koji je tijekom zimske sezone povezivao Zagreb sa ukupno 19 linija, pri čemu je uveo i novo odredište, zračnu luku Lanzarote nadomak Las Palmas-a na tenerifskom otočju. Iz Zagreba se tako moglo letjeti do popularnih odmorišnih destinacija poput Malte, španjolske Malage i grčkog Paphosa.

Grčki nacionalni avioprijevoznik Aegean je nakon četverogodišnje pauze ponovno pokrenuo zimske letove produljenjem svoje sezonske linije između Zagreba i Atene, a Turski niskotarifni avioprijevoznik Pegasus Airlines je u siječnju ove godine otvorio liniju iz Zagreba do zračne luke Sabiha Gökçen u Istanbulu i to dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom.

Trend rasta tijekom zimskog razdoblja podržali su i domaći zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines produljenjem linije između Zagreba i Mostara u zimskom redu letenja te zrakoplovne tvrtke poput Lufthanse, Qatar Airwaysa, FlyDubaia i poljskog LOTa koji su povećali svoje kapacitete češćim frekvencijama i korištenjem većih zrakoplova. Zrakoplovne kompanije Turkish Airlines, Air Serbia i KLM su nadmašile rezultate razine predpandemijskog prometa u ukupnom kapacitetu, povećavši broj sjedala prema Zagrebu za više od 50%.

U ljetnoj sezoni 2024. MZLZ očekuje nastavak rasta prometa na bazi najava novih i povećanja kapaciteta na postojećim zrakoplovnim linijama.

Croatia Airlines u ljetnom redu letenja otvara tri nove linije iz Zagreba - Stockholm, Berlin i Tiranu. Linije prema Stockholmu i Berlinu započinju 20. i 21. svibnja u frekvenciji tri puta tjedno, dok je pokretanje linije za Tiranu predviđeno za 14. lipnja i to dva puta tjedno. Sve nove linije biti će dostupne u razdoblju do 25. listopada, odnosno do samog kraja ljetnog reda letenja.

Croatia Airlines u Zagrebu ima najveći udio prometa u odnosu na sve druge zrakoplovne prijevoznike i održava cjelogodišnje izravne linije povezujući Zagreb s najvećim čvorišnim zračnim lukama u Europi poput London Heathrowa, Charles de Gaulle u Parizu, Brusselesa, Amsterdama, Frankfurta, Minhena, Züricha, Kopenhagena, Rima, Atene i Beča, te Barcelone, Mostara, Sarajeva i Skopja. Croatia Airlines će u ljetnom redu letenja izravno povezivati Zagreb s ukupno 5 domaćih i 18 međunarodnih destinacija.

Niskotarifni prijevoznik Ryanair je za ljetni red letenja u 2024. godini najavio otvaranje 5 novih linija iz Zagreba za destinacije Alicante, Gironu i Palmu de Mallorcu u Španjolskoj, Marseilles u Francuskoj i Pisu u Italiji. Sve spomenute operacije Ryanair započinje već s početkom ljetnog reda letenja, od 31. ožujka i prometovati će 2 puta tjedno. Ryanair planira ukupno 20 tjednih letova iz Zagreba tijekom 2024. čime će glavni grad Hrvatske povezivati 30 destinacija i 105 dvosmjernih letova na tjednoj bazi.

Španjolski nacionalni prijevoznik Iberia je najavio nastavak prometovanja između Zagreba i Madrida već od kraja ožujka ove godine s najavom povećanja kapaciteta za više od 50% u odnosu na 2023.

Niz drugih zrakoplovnih tvrtki je najavilo povećanje kapaciteta u Zagrebu. Turkish Airlines planira povećanje od 4 tjedna leta između Zagreba i Istanbula, čime će dva glavna grada povezivati 18 puta tjedno, dva puta dnevno, a određenim danima i do tri puta dnevno. Nizozemski KLM će letjeti između Zagreba i Amsterdama sa većim zrakoplovima, a francuski i njemački nacionalni prijevoznici Air France i Lufthansa planiraju značajno povećanje broja tjednih letova između Zagreba i Pariza, odnosno Münchena.

Zagreb također očekuje povećanje broja letova do Dubaia i Dohe. FlyDubai je najavio svakodnevne letove na liniji Zagreb-Dubai što je povećanje od 2 tjedna leta, dok katarski nacionalni prijevoznik Qatar Airways od samog početka ljetnog reda letanja planira operacije od 10 tjednih letova na liniji za Dohu, što je rast od 3 tjedna leta u odnosu na prvi dio ljetne sezone 2023.

Nakon petogodišnje pauze, Zagreb će ponovno biti povezan izravnom linijom sa Seulom. Riječ je o novom zrakoplovnom prijevozniku iz Južne Koreje, T'way Air. Potrebno je istaknuti kako je upravo Zagreb prva linija T’Way Aira u Europi. T'Way Air će povezivati Seoul - Zagreb 3 puta tjedno, od 16. svibnja do 26. listopada i to zrakoplovnima tipa Airbus A330-300 ukupnog kapaciteta od 347 sjedala.

Kanadski prijevoznik Air Transat najavio je raniji početak operacija i dodatnu rotaciju na tjednoj bazi u odnosu na 2023. godinu. Zagreb i Toronto biti će povezani direktnom linijom od početka svibnja do početka listopada, a u samoj špici sezone linija će prometovati čak 4 puta tjedno na zrakoplovima tipa Airbus A330-200 ukupnog kapaciteta od 345 sjedala.

Slijedom svih navedenih najava, očekuje se kako će Zagreb u 2024. biti povezan s ukupno 66 destinacija: 6 u domaćem i 60 u međunarodnom prometu. Tijekom ljetne sezone u 2024. ukupno 20 zrakoplovnih prijevoznika će letjeti u redovnom redu letenja. To su: Aegean, Air France, Air Serbia, Air Transat, Austrian Airlines, British Airways, Croatia Airlines, Eurowings, FlyDubai, Iberia, KLM, LOT, Lufthansa, Norwegian Air, Pegasus Airlines, Qatar Airways, Ryanair, Trade Air, Turkish Airlines and T’way Air.

Tagovi: Zračna luka Zagreb, ryanair, turkish, pegasus, croatia airlines, alicante, stockholm, tirana
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE