GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaklada Adris: Više od 460 tisuća eura za donacije i stipendijeu sedamnaestom donacijskom ciklusu

Zaklada Adris: Više od 460 tisuća eura za donacije i stipendijeu sedamnaestom donacijskom ciklusu
DONACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2023 / 11:26
Autor: SEEbiz
ROVINJ. - Odlukom Zakladne uprave o dodjeli donacija i stipendija, zaključen je ovogodišnji, sedamnaesti donacijski ciklus Zaklade Adris. Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendiste iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota od svog je osnutka donirala više od 8 milijuna eura, a u ovom će natječajnom ciklusu izdvojiti više od 460 tisuća eura.

Na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća, predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević, zahvalio je članovima Zakladne uprave i vijeća na zahtjevnom i odgovornom poslu vrednovanja i odabira između više stotina prijavljenih projekata te podsjetio kako je, uz izvrsnost, inovativnost, multidisciplinarnost, aktualnost i znanstveni doprinos kao ključne kriterije, veoma važna i njihova nacionalna geografska rasprostranjenost. „Zaklada Adris mora, ne urušavajući temeljne kriterije izvrsnosti, prepoznati vrijedne projekte i pojedince iz svih dijelova Hrvatske te na taj način potaknuti razvoj i onih dijelova Hrvatske koji često ostaju zanemareni.“ Uz to, rekao je Korlević, Zaklada Adris, posebno vrednuje one projekte koji donose inovativne metode, prije svega u medicini, koje dosad nisu postojale u Hrvatskoj te dodao kako je za razvoj hrvatske znanosti „odlučujuća potpora projektima čiji su nositelji znanstvenici - povratnici, koji su radili i učili na najprestižnijim svjetskim institucijama ali su odlučili karijeru i znanstveni rad nastaviti u Hrvatskoj“.

U skladu s navedenim te prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća odabrala vrijedne projekte i izvrsne stipendiste koje će financirati u ovom natječaju.
Zaklada će i ove godine poduprijeti projekte vezane uz unapređenje zdravlja i novih metoda liječenja te druge važne znanstveno-istraživačke projekte iz programa Znanje i otkrića, za koje je ove godine izdvojeno gotovo 238 tisuća eura. Uključuje to i 11 novih stipendija te nastavak stipendiranja stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate na prestižnim svjetskim i domaćim sveučilištima. Ističu se primjerice projekti upotrebe robotskih tehnologija u urološkim postupcima, istraživanje staničnog starenja te uloge matičnih stanica u razumijevanju tumora mozga. U skladu s trendovima u okruženju i okretanju alternativnim izvorima energije, Zaklada će financirati projekt koji istražuje generiranje vodika Sunčevom svjetlošću. Ističe se i projekt koji se bavi istraživanjem i prevencijom nasilja i diskriminacije u medicini. Zakladna je Uprava podržala i donaciju za nabavu opreme za Kliniku za ženske bolesti KBC-a Split.

Zakladna je Uprava istaknula i potrebu odlučnijeg čuvanja nacionalnog identiteta i promocije hrvatske baštine i kulturnih vrijednosti. Tome će pridonijeti i više projekata s ciljem povećanja dostupnosti i digitalizacije povijesne građe, što će omogućiti nova istraživanja i valorizaciju materije koja je često nedostupna ili se čuva u neadekvatnim uvjetima i nepovratno nestaje. U programu Stvaralaštvo, ove je godine zakladna uprava, uz projekte istaknutih naših institucija, odlučila podržati i autore s inovativnim djelima i originalnim iskoracima.

Odgovarajući na sve izraženiji problem klimatskih promjena i potrebe zaštite okoliša, Zaklada Adris će financirati primjerice razvijanje ekološki prihvatljivih materijala. Odabrano je i više projekata zaštite autohtonih biljnih i životinjskih vrsta te projekata koji će omogućiti educiranje djece u području ekologije.

Zaklada je ove godine izabrala veći broj projekata koje pomažu osobama s invaliditetom, kao i djeci i roditeljima suočenima s malignim bolestima. Donacije su dodijeljene i za palijativnu skrb te socijalno ugrožene skupine u društvu.
Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će dostupan na službenim internetskim stranicama Zaklade Adris.

Podsjetimo, Zaklada Adris je od osnutka 2007., uključujući i ovaj donacijski ciklus, dodijelila gotovo 8 milijuna eura za vrijedne projekte i istaknute pojedince. Dodijeljeno je i gotovo 400 stipendija.

Tagovi: Zaklada Adris, Korado Korlević
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE