GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U zagrebačkoj, splitskoj i dubrovačkoj zračnoj luci otvaraju se milijunski poslovi

U zagrebačkoj, splitskoj i dubrovačkoj zračnoj luci otvaraju se milijunski poslovi
NATJEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2024 / 10:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U zračnim lukama Zagreba, Splita i Dubrovnika otvorit će se poslovna prilika vrijedna desetak milijuna eura.

Naime, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo objavit će tijekom ovoga mjeseca natječaje za izbor drugog pružatelja zemaljskih usluga u navedenim zračnim lukama. Točan nam datum nisu mogli otkriti, no uvjeravaju nas da će se to sigurno dogoditi tijekom siječnja.

- U zemaljske usluge u zračnim lukama ulazi sve od registracije putnika i brige o njegovoj prtljazi do prihvata i otpreme svih tipova zrakoplova. Biti takozvani ‘handler‘, ozbiljan je, kompleksan, ali i unosan posao - objašnjava za Jutarnji list Alen Šćuric, zrakoplovni analitičar.

Dok je u Zagrebu dosad taj posao obavljala tvrtka MZLZ Zemaljske usluge, odnosno turski Havas, u Splitu i Dubrovniku zemaljske su usluge pripadale u domenu posla lokalnih zračnih luka.

Razlog za raspisivanja natječaja prilično je jasan. U Pravilniku o pružanju zemaljskih usluga stoji da je "potrebno raspisati natječaj za drugog pružatelja zemaljskih usluga nakon što zračna luka prijeđe brojku od 2 milijuna prihvaćenih i otpremljenih putnika u jednoj godini, kako bi se pružio pristup aerodromskoj infrastrukturi neovisnim zainteresiranim pružateljima zemaljskih usluga". Štoviše, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo kasni s raspisivanjem natječaja budući da su zračne luke u Splitu i Zagrebu još prije nekoliko godina dobrano prešle granicu od 2 milijuna putnika. Kao razlog odgode natječaja navodi se globalna pandemija.

Koliko su financijski vrijedni ugovori koje potpisuju "handleri" u zračnim lukama, najbolje ilustrira slučaj turskog Havasa, pružatelja usluga u Zračnoj luci "Franjo Tuđman". Tvrtka Havas Zemaljske usluge tako je u 2022. ostvarila prihod malo manji od 18 milijuna eura, a dobit joj iznosi oko 500.000 eura. U Zagrebu za njih radi oko 500 zaposlenika, uz potporu 176 motornih vozila.

Čini se da je upravo turski Havas najveći favorit za dobivanje posla drugog pružatelja zemaljskih usluga u Splitu i Dubrovniku.

- Vjerujem da će se Havas javiti na natječaje u splitskoj i dubrovačkoj zračnoj luci. Njegova je prednost što već ima opremu i ljudstvo u Zagrebu, pa bi mogao relativno jednostavno usmjeriti resurse prema Splitu i Dubrovniku. Trebao bi iskoristiti tu sinergiju - smatra Šćuric.

U Hrvatskoj, naime, ne postoje tvrtke koje bi mogle obavljati posao "handlera" na najvećim domaćim zračnim lukama.

- Riječ je o poslu gdje veliki igrači imaju prednost nad lokalnim tvrtkama. Havas, primjerice, pruža usluge u zračnim lukama u Turskoj, ali i u latvijskoj Rigi - dodaje analitičar.

Kada je riječ o usluzi drugog "handlera" u Zračnoj luci "Franjo Tuđman", ali i onih u Splitu i Dubrovniku, Šćuric otkriva koje bi se tvrtke mogle javiti na natječaj.

Tagovi: pleso, split, dubrovnik, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. šćuric
PROČITAJ I OVO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE