GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Televizija pod Orbanovom kontrolom u trci za srpsku nacionalnu frekvenciju

Televizija pod Orbanovom kontrolom u trci za srpsku nacionalnu frekvenciju
MEDIJI I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2022 / 22:38
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Četrnaest televizijskih stanica u trci je za četiri nacionalne frekvencije. Među njima, dobro poznate televizije koje su do sada imale nacionalnu frekvenciju, ali i srpskoj javnosti nepoznata TV2.

Nova.rs saznaje da je u pitanju televizija u vlasništvu mađarske TV2 Media group, sa sedištem u Budimpešti.

“To je televizija pod potpunom kontrolom Viktora Orbana, mađarski pandan Pinku“, kaže za N1 novinar Gabor Bodiš.

Stizale su prijave na adresu Regulatornog tela za elektronske medije. Do ponedejka, kada je konkurs zatvoren, stiglo je ukupno 14. Među srpskoj javnosti manje ili više poznatim televizijama, jedna potpuno nepoznata – TV2.

Portal Nova.rs saznaje da je u pitanju televizija u mađarskom vlasništvu. TV2 u Mađarskoj dobro je poznata. U pitanju je izrazito komercijalna, na rijalitiju bazirana, jedna od dve najuticajnije televizije u toj zemlji.

„TV2 je već godinama u vlasništvu najbogatijeg Mađara Lerinca Mesaroša, koji je drugar iz detinjstva premijera Viktora Orbana i TV2 je pod apsolutnom kontrolom Vlade“, rekao je novinar iz Budimpešte Gabor Bodiš.

TV2 već se širila u zemljama regiona.

„Kupili su nekoliko medija za vreme Nikole Gruevskog, a drugi put u Sloveniji i to mediji koji su bili naklonjeni Janezu Janši“, dodaje Bodiš.

TV2 je u Sloveniji kupila Planet TV od slovenačkog državnog Telekoma, u vreme Vlade Janeza Janše.

„To je i u Sloveniji bilo definisano kao zapravo politički projekat prodaje vlasniku koji je blizak sa Viktorom Orbanom i koji će sigurno da podupire Janeza Janšu i to se zapravo i ostvarilo. I zato je naravno sasvim moguće da je investicija TV2 u Srbiji više manje politička prijateljska investicija“, navodi profesor Univerziteta u Ljubljani Marko Milosavljević.

Iako mađarski premijer i srpski predsednik insistiraju na prijateljstvu, za novinara Gabora Bodiša pojavljivanje mađarske TV2 na konkursu u Srbiji, ipak, jeste iznenađenje.

„Medijska situacija je skoro identična u Mađarskoj i Srbiji i ja ne verujem da je vlastima u Srbiji potrebna medijska pomoć Viktora Orbana. Jedina pretpostavka je da to nije politički potez, nego je to ekonomski potez i tu ima neke obostrane koristi ako bude od tog konkursa išta“, kaže Bodiš.

Rezultati konkursa trebalo bi da budu poznati do 4. avgusta, kada ističu postojeće dozvole za emitovanje programa na teritoriji cele Srbije.

Tagovi: Viktor Orban, Lorinc Meszarosz, Habor Bodiš, Televizija Nova S, N1 Srbija
PROČITAJ I OVO
Merck i korejski KAIST ulaze u R&D partnerstvo
PARTNERSTVO
Merck i korejski KAIST ulaze u R&D partnerstvo
BERLIN - Njemačka tvrtka za znanost i tehnologiju Merck i Korejski napredni institut za znanost i tehnologiju (KAIST) namjeravaju surađivati kako bi ubrzali napredak u znanostima o životu.
Erste i PBZ kreditiraju Valamar
FINANCIRANJE
Erste i PBZ kreditiraju Valamar
POREČ - Valamar Riviera izvijestila je da je dana 29. svibnja 2024. godine za potrebe financiranja izgradnje novog resorta za cjelogodišnji turizam najviše kvalitete, što predstavlja najznačajniju i najveću pojedinačnu investiciju u hrvatski turizam u zoni Pical u Poreču, sklopilo Ugovor o klupskom kreditu s Erste & Steiermärkische bank d.d. i Privrednom bankom Zagreb d.d.
Srpsko tržište digitalnog oglašavanja u 2023. poraslo za 27,5%
SNAŽAN RAST
Srpsko tržište digitalnog oglašavanja u 2023. poraslo za 27,5%
BEOGRAD - Industrija digitalnog oglašavanja u Srbiji je prošle godine porasla za 27,5 odsto u odnosu na 2022. godinu, odnosno sa 83 miliona evra na 106 miliona evra, rezultati su AdEx istraživanja koje prenosi Netokracija.
Lučić: Newsmax u mreži Telekoma Srbija do oktobra
NAJAVE
Lučić: Newsmax u mreži Telekoma Srbija do oktobra
BEOGRAD - Telekom Srbija će do kraja oktobra početi sa emitovanjem Newsmaxa, koji će biti jedan od prvih 20 kanala u mreži Telekoma, izjavio generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić za sajt Udruženja novinara Srbije.
Što Vivek Ramaswamy planira s udjelom u BuzzFeedu?
KONTROVERZE
Što Vivek Ramaswamy planira s udjelom u BuzzFeedu?
NEW YORK - Bivši republikanski predsjednički kandidat Vivek Ramaswamy — koji ima dugu povijest promicanja laži i teorija zavjere, uključujući pobunu 6. siječnja, napade 11. rujna i legitimnost glasovanja 2020. — iznio je u utorak svoj plan za oživljavanje nekoć progresivne medijske tvrtke, za koju je ranije ovog mjeseca otkrio da je kupio aktivistički udio u njoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE