GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarski MSC preuzima Port of Adriju

Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 07:27
Autor: SEEbiz
BAR - Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švicarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.

Naime, Reuters je sredinom juna objavio vijest da je Global Ports, koji kotira na Londonskoj berzi, primio finansijsku ponudu za potpuno preuzimanje od MSC-a, a prema istom izvoru, obavezujuća ponuda bi trebalo da stigne najkasnije do 13. jula, slučajno na crnogorski Dan državnosti, prenosi Investitor.me.

Global Ports, u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrdio je da je u pregovorima za prodaju. Kompanija upravlja s nekoliko komercijalnih luka uključujući najveću luku u Crnoj Gori.

MSC je najpoznatija po kruzing putovanjima, ali i po kontejnerskom saobraćaju, gdje je podudarna sa djelatnošću crnogorske kompanije. MSC je u privatnom vlasništvu porodice Aponte, a u periodu rekordne zarade kontejnerskog prevoza tokom pandemije, kompanija je tražila mete za preuzimanje širom svijeta.

Nedavno je pristao da kupi Bolloré Africa Logistiks za 6 milijardi dolara, preuzeo je udio u italijanskom trajektnom operateru Mobi u martu, dok je ranije tokom godine zajedno s Lufthansom uložio novac u ITA-u, nasljednicu italijanske aviokompanije Alitalia.

MSC je u procesu preuzimanja i većinskog udjela u brazilskom regionalnom operateru kontejnerskog prevoza Log-In Logistik.

U Vladi Crne Gore nisu sretni zbog mogućnosti da Port of Adria dobije novog stranog vlasnika, već žele da povrate potpunu kontrolu nad kompanijom i sami nađu novog strateškog partnera.

Tagovi: Port of Adria, Luka Bar, Mediterranean Shipping Company, Global Ports
PROČITAJ I OVO
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
OPREZ
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
LJUBLJANA - Više od polovice zemalja koje prati globalna mreža Dun & Bradstreet lani je zabilježilo porast bankrota. Prognoze za globalno gospodarstvo ove su godine obećavajuće, ali tvrtke moraju ostati oprezne, napominje Dun & Bradstreet u svom Global Bankruptcy Report 2024.
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
NESLUŽBENO
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
SARAJEVO - Lidl u Bosni i Hercegovini uveliko radi na pripremi tržišta i otvaranja svojih poslovnica za građane. Trenutno u našoj zemlji imaju zaposlenih 112 radnika, a započeta je gradnja i ogromnog logističkog centra u koji će biti uloženo preko 100 miliona eura.
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
PROBLEMI
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
ZAGREB - Zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, pa su uz povećanje plaće i koeficijenata uveli i novu dodatnu mjeru - nastavak radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina te zapošljavanje umirovljenika koji ispunjavaju sve preduvjete, na 20 sati tjedno.
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
IDEJE
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, Matjaž Han, u intervjuu za dnevnik Delo rekao je da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora.
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
DIVIDENDA
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Plave lagune predložili su glavnoj skupštini dioničara odluku o isplati dividende od 15 eura po redovnoj dionici i 15,03 eura po povlaštenoj dionici (bruto), izvijestili su u petak iz te turističke kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE