GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: Toliki broj hidroelektrana na slivu Dunava mogao bi uništiti biodiverzitet

 Stručnjaci: Toliki broj hidroelektrana na slivu Dunava mogao bi uništiti biodiverzitet
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2020 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izgradnja sve većeg broja hidroelektrana u jugoistočnoj Europi mogla bi izazvati neprocjenjive štete po globalno važne točke biološke raznolikosti, upozoravaju stručnjaci u međunarodnom znanstvenom časopisu.

Analiza objavljena u časopisu „Renewable and Sustainable Energy Reviews“ (Recenzije o obnovljivoj i održivoj energiji)  usmjerila se na rijeke dunavskog sliva u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, koje ujedno čiji sliv zahvaćaju i oko dvije trećine hrvatskog kopna.

Duž tih rijeka radi čak 636 hidroelektrane, a u planu je izgradnja dvostruko većeg broja njih, dok su postaje za praćenje bioraznolikosti rijetke, pa je teško procijeniti utjecaj hidroelektrana na riječni tok, ribe i beskralješnjake, upozorava troje autora teksta od kojih je jedan, Krešimir Žganer iz Hrvatske, a dvoje, Helena Huđek i Martin T. Pusch iz Njemačke.

Od ukupnog broja hidroelektrana 42 njih, odnosno samo 6 posto su velike, tj veće snage od 10 MW, koje raspolažu s 94 posto ukupnog instaliranog kapaciteta, dok su 72 srednje snage od 1 do 10 MW, i 522 male.
Male hidroelektrane čine 82 posto ukupnog broja, a daju samo 2 posto struje, a njihov broj se naglo povećao nakon 2000. godine.

Čak 1015 km toka rijeka je pretvoreno u akumulacije, što posve mijenja stanišne uvjete živog svijeta, a na 59 hidrocentrala utvrđena su zagađenja, kaže se.
Većina hidroelektrana se nalazi u slivu rijeke Save, njih 438, i Drave 110, tako su glavni tokovi dvaju rijeka snažno iskorišteni za proizvodnju struje.
Na rijekama dunavskog sliva planira se izgradnja novih 1315 hidroelektrana, najviše u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kaže se.

Autori napominju za svoj tekst da daje prvi regionalni pregled korištenja hidroenergije i dostupnih izvora podataka o njezinom utjecaju na okoliš za područje izvan Alpa te snažno upozoravaju da trenutni hidrološki i biološki monitoring na navedenim rijekama nije dovoljan za procjenu ekoloških utjecaja.

U članku „Pregled brana za hidroelektrane u jugoistočnoj Europi - distribucija, trendovi i dostupnost podataka o nadzoru na primjeru višenacionalnog podunavskog sliva“ autori zaključuju da projekti hidroelektrana mogu proizvoditi ekološki prihvatljivu električnu energiju samo ako su izgrađeni na pravim mjestima i uz odgovarajuće mjere ublažavanja.

Tagovi: hidroelektrane na slivu Dunava, Renewable and Sustainable Energy Reviews, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Telekom Srbija u 2023. značajno podigao prihod
RAST
Telekom Srbija u 2023. značajno podigao prihod
BEOGRAD - Telekom Srbija je prošle godine ostvario izvanredne rezultate, jer su prihodi dosegli 230,7 milijardi dinara, što je 41 posto više nego 2022. godine, izjavio je predsjednik Uprave Telekoma Vladimir Lučić, dodajući da i podaci za prvi kvartal ove godine govore o nastavku izuzetno pozitivnog trenda. rasta prihoda i profitabilnosti za više od 10 posto.
Radnici Perutnine Ptuj otrovali se hranom u kantini
TROVANJA
Radnici Perutnine Ptuj otrovali se hranom u kantini
PTUJ - Radnici tvornice "Perutnina Ptuj" u Srpcu, u Republici Srpskoj, njih 16, zatražili su jučer pomoć liječnika zbog probavnih tegoba zbog trovanja, objavili su u četvrtak banjalučki mediji, a prenosi N1.
United Fiber počinje izgradnju novog zemaljskog kabela transportne mreže između Atene i Soluna
INVESTICIJE
United Fiber počinje izgradnju novog zemaljskog kabela transportne mreže između Atene i Soluna
ZAGREB - United Grupa, vodeći pružatelj telekomunikacijskih i zabavnih usluga u jugoistočnoj Europi, najavljuje novi infrastrukturni projekt - izgradnju zemaljskog kabela između Atene i Soluna, koji će biti dio šire regionalne mreže, s ciljem povećanja infrastrukture United Grupe u jugoistočnoj Europi.
AZTN pretražio prostorije poduzetnika iz geodetskog sektora
PRETRAGA
AZTN pretražio prostorije poduzetnika iz geodetskog sektora
ZAGREB - AZTN je pokrenuo postupak protiv poduzetnika iz geodetskog sektora radi utvrđivanja jesu li u postupku javne nabave naručitelja Hrvatskih cesta narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma, pri čemu je provedena i nenajavljena pretraga poslovnih prostorija tvrtki Aequitas i Geoprojekt.
Republika Srpska odbija platiti odštetu slovenskom Viaduktu
REPOVI
Republika Srpska odbija platiti odštetu slovenskom Viaduktu
BANJA LUKA - Slovenska tvrtka Viadukt najavila je prisilnu naplatu 46 milijuna eura odštete nakon arbitražne presude, jer vlasti u BiH ni mjesec dana nakon odluke nisu pokazale namjeru vratiti dug, piše banjalučki portal Capital.ba. U međuvremenu, dug zbog visokih kamata dnevno raste za gotovo 10.000 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE