GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stečaj Name: Nakon 23 godine usvojen zahtjev za suđenje u razumnom roku

Stečaj Name: Nakon 23 godine usvojen zahtjev za suđenje u razumnom roku
TRAKAVICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2023 / 19:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name, utvrdio je osnovanim zahtjev Croatia Osiguranja za suđenje u razumnom roku te je naložio donošenje odluke o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu do rujna 2024.

To rješenje donio je predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić na zahtjev Croatia Osiguranja (CO) podnesen u listopadu ove godine.

U zahtjevu CO-a stoji da je stečaj nad Namom d.d. otvoren još 23. lipnja 2000. te da je pravovremeno prijavljena tražbina i podnesena prijava razlučnog prava s osnova dugovanja kredita.

Navode i da je utvrđeno pravo namirenja CO-a iz vrijednosti nekretnina Name d.d., zgrada, vrtova i dvorišta u zagrebačkoj Ilici 4 do 6 (bivša zgrada "Kastner i Öhler" kraj Jelačićeva trga), nekretnina u Radićevoj ulici te zgrade Name na Kvaternikovu trgu.

Pozivajući se na prethodne presude, CO je isticao i da je napokon bila izvršena provedba potrebnih izmjena u zemljišnim knjigama te da ne postoje daljnje zapreke za pristup prodaji navedenih nekretnina.

CO je naveo da se stečaj vodi pune 23 godine, a nije poduzeta ni jedna radnja od stečajnog upravitelja niti suda kojom bi se pokrenuo postupak prodaje preostalih nekretnina u vlasništvu dužnika, njihovog unovčenja te pristupilo namirenju vjerovnika i okončanju stečaja.

Slijedom toga, CO zaključuje da im je bilo povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo na suđenje u razumnom roku.

S druge strane, u posljednjem rješenju poziva se na očitovanje ''uređujućeg'' suca iz studenog ove godine ''kako postupak nije bio okončan zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koje je u tijeku stečajnog postupka trebalo riješiti, a čije rješavanje nije u nadležnosti ovog suda''.

Zaključuje se i da se ''neosporno radi o iznimno složenom predmetu''.

No, u svom rješenju predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radića naglašava da se "uređujućem sucu" ni na koji način ne nalaže kako će tijela stečajnog postupka i sam stečajni sudac odrediti prodaju nekretnina. Dodaje i da je o prodaji ovlaštena odlučivati skupština vjerovnika.

Za postupanje po zahtjevu predlagatelja o suđenje u razumnom roku "za koje je predsjednik suda utvrdio da je osnovano, nalaže se u daljnjem roku od devet mjeseci definirati unovčenje stečajne mase'', zaključuje se u sudskom rješenju.

Tagovi: Nama, stečaj, croatia osiguranje, pbz
PROČITAJ I OVO
Ryanair povećao neto dobit 34%
SKOK
Ryanair povećao neto dobit 34%
DUBLIN - Irski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Ryanair u poslovnoj je godini koja je završila krajem ožujka ostvario neto dobit od 1,92 milijarde eura, što je 34 posto više nego godinu prije. Prihodi su porasli za 25 posto na 13,4 milijarde eura, prenose strane novinske agencije.
Kina uzvratila udarac, nekim američkim kompanijama zabranjuje trgovinu u zemlji
REAKCIJE
Kina uzvratila udarac, nekim američkim kompanijama zabranjuje trgovinu u zemlji
PEKING - Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je danas da će zabraniti nekim američkim tvrtkama uvozne i izvozne aktivnosti povezane s Kinom, uključujući i prodaju oružja Tajvanu, te im zabraniti nova ulaganja u Kinu.
Lorenzo Mayol novi generalni direktor Glovo Hrvatska
KARIJERE
Lorenzo Mayol novi generalni direktor Glovo Hrvatska
ZAGREB - Glovo objavljuje imenovanje Lorenza Mayola novim generalnim direktorom za Hrvatsku. S te pozicije Mayol će upravljati dinamičnim širenjem i ubrzanim razvojem Glova u Hrvatskoj.
Drama u Interu: Kineskom investitoru istječe vrijeme za otplatu duga
NA RUBU
Drama u Interu: Kineskom investitoru istječe vrijeme za otplatu duga
MILANO - Dani Suning Holdingsa kao vlasnika Intera izgledaju odbrojani jer se približava rok za otplatu duga prema Oaktree Capital Managementu. Ako ne plate, Kinezi gube većinski udjel.
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
KARIJERE
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
NEW YORK - Trik za napredovanje na poslu nije u tome da najbrže učiš ili si najpametniji u prostoriji – već u pozitivnom stavu, kaže izvršni direktor Amazona Andy Jassy.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE