GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske

Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.

Naime, izvršni direktor tvrtke "Spar" Hans Reich iznio je u javnost informaciju da je Orban od njega tražio da njegova rodbina uloži u tvrtku, a kada je dobio negativan odgovor, njegova je vlada povećala poreze na ekstraprofit i organizirane cijene. Stoga "Spar" seli kapital iz Mađarske u Švicarsku.

Izvršni direktor "Spara" Austrija Hans Reich rekao je za austrijski list da mađarski premijer Viktor Orbán želi da netko od njegovih rođaka uloži u tvrtku, prenio je mađarski "Daily News". Na taj način, objasnio je Reich, mađarska vlada želi preuzeti vlasništvo nad drugim najvećim prehrambenim lancem na mađarskom tržištu. Zbog toga je tvrtka "Špar" počela povlačiti kapital iz Mađarske, piše portal Nova.rs.

Tvrtka sa sjedištem u Salzburgu prepustila je dio upravljačkih prava nad svojim podružnicama u sjevernoj Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj svojoj podružnici u Švicarskoj. Hans Reich je rekao da Orbánova vlada maltretira njihovu tvrtku dodatnim porezima i ograničenjima cijena. Zbog toga su podnijeli pritužbu Europskoj komisiji i modificirali rad svoje mađarske podružnice kako bi je zaštitili od “Orbánovih ruku”.

Reich je rekao da je Orbán tražio da puste jednog od njegovih rođaka u mađarski ogranak kao investitora. Dugoročni plan, dodao je austrijski direktor, bio je preuzimanje vlasništva nad Špar Mađarska. Reich je dodao da to nije jedinstven problem. Prošle je godine Europska komisija u izvješću istaknula da su mađarski oligarsi stekli utjecaj u mnogim stranim tvrtkama. Štoviše, broj stranih tržišnih sudionika koji se žale na kršenja i zastrašivanja od strane mađarskih vlasti kontinuirano raste.

Mađarska vlada kratko je odgovorila na pitanja medija o "Sparu", navodeći da je Europska unija ocijenila da je njihov porez na višak profita zakonit. “To su činjenice. Bilo koja druga izjava je neutemeljena", priopćio je Orbánov ured.

Reich je naveo da su mađarsku tvrtku podijelili na dva dijela kako bi izbjegli mogući gubitak. Oni su od svoje mađarske podružnice preuzeli prava na upravljanje nekretninama i zgradama, maloprodaju i logistiku i dali ih svojoj švicarskoj tvrtki.

Strane tvrtke kao što su Lidl, Spar, Tesco i Oshan dominiraju mađarskim maloprodajnim sektorom hrane. Mađarska vlada povećala je porez na višak dobiti maloprodajnih tvrtki s 4,1 na 4,5 posto. Zbog toga su prihodi mađarskih podružnica značajno pali.

Austrijski je lanac stoga podnio pritužbu Europskoj komisiji protiv mađarske vlade, tvrdeći da Orbánova porezna politika krši zakone EU-a, posebice u pogledu slobodnog kretanja roba. Austrijski ministar gospodarstva Martin Kocher i ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg podržali su taj korak.

Prema pisanju portala "Daily News", gubitak "Spara" je 2023. godine iznosio 47,8 milijuna eura, a samo godinu kasnije 32,8 milijuna eura.

"Spar" je peti najveći poslodavac u Mađarskoj sa 14.000 zaposlenih. Ima dva logistička centra, dvije tvornice mesa, dodatni pogon i 368 trgovina. Zarada "Spara" prije kamata i poreza u 2023. godini iznosila je 120 milijuna eura.

Tagovi: Spar, Orban, Mađarska, trgovina, reich, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE