GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova

Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2024 / 21:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.

U novom razvojnom centru Sandoza, vodećeg svjetskog proizvođača generičkih i biosličnih lijekova, odvijat će se cjelovit razvoj biosličnih lijekova - od razvoja djelatnih tvari do krajnjih proizvoda za bioslične lijekove.

Sandoz je investiciju uz Verovškovu cestu u Ljubljani najavio prošlog ljeta, a četiri mjeseca kasnije već je počeo graditi visokotehnološki centar za proizvodnju sličnih bioloških lijekova u Lendavi. Završetak oba očekuje se 2026. godine, rekao je danas predsjednik uprave Leka i predsjednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo.

Dodao je da će novi pogoni u Sloveniji omogućiti zdravstvenim sustavima i pacijentima veću dostupnost sličnih bioloških lijekova. "Slovenija će ulaganjima učvrstiti svoju poziciju među vodećim zemljama u Europi na području farmacije i biotehnologije", dodao je.

Proizvodni centar u Lendavi, vrijedan 400 milijuna dolara, ponudit će 330 novih radnih mjesta, a o ljubljanskom razvojnom centru, čija je izgradnja simbolično počela danas, Ljoljo je rekao da je to vrhunsko čvorište tehničkog razvoja. Vrijednost investicije je 90 milijuna dolara, a šest etaža imat će ukupno više od 9500 četvornih metara površine. Zapošljavat će oko 200 stručnjaka, od kojih njih 83 već obavlja svoj posao.

Novi razvojni centar u Ljubljani ojačat će Sandozovu globalnu razvojnu mrežu, a također će blisko surađivati s razvojnim centrom za slične biološke lijekove u Holzkirchenu u Njemačkoj i drugim partnerima, dodao je Ljoljo.

Predsjednik upravnog odbora Sandoza Gilbert Ghostine podsjetio je da je ime Sandoz povezano s razvojem mnogih pionirskih lijekova još od njegova osnutka prije gotovo 400 godina. Centar u Ljubljani bit će središnja Sandozova lokacija za sveobuhvatan razvoj sličnih bioloških lijekova.

Investiciju su pozdravili predsjednik Uprave Sandoza Richard Saynor, europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton i premijer Robert Golob. Potonji je rekao da će se Vlada i dalje zalagati za tri stvari, a to su povećanje sredstava za istraživanje i razvoj, stabilno poslovno okruženje i privlačenje talenata. “U borbi za talente, posebno one mlađe, morat ćemo i kao država učiniti više, posebice u području poreznog okruženja”, rekao je.

Prošlog studenog Sandoz se odvojio od Novartisa koji je 2002. kupio Lek. Do tada su Lekove aktivnosti vezane uz razvoj i proizvodnju inovativnih lijekova prenesene na novoosnovanu slovensku tvrtku Novartis, dok Lek, zajedno s tvrtkom kćeri Sandoz, pokriva generičke i slične biološke lijekove.

Tagovi: Sandoz, Lek, lijekovi
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE