GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati LVMH-a odlični, dionice skočile 12%

Rezultati LVMH-a odlični, dionice skočile 12%
LUKSUZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2024 / 17:21
Autor: SEEbiz
PARIZ - Dionice LVMH-a skočile su više od 12% u petak ujutro, nakon što je najveća svjetska luksuzna grupacija objavila prodaju veću od očekivane za 2023. i povećala svoju godišnju dividendu.

lasnik Louis Vuittona, Moët & Chandona i Hennessyja, kao i brendova uključujući Givenchy, Bulgari i Sephora, u četvrtak navečer izvijestio je o prodaji u iznosu od 86,15 milijardi eura (93,34 milijarde dolara) za 2023., što je premašilo konsenzusna predviđanja i izjednačilo se s 13% organskog rasta iz prethodne godine.

Organski prihod porastao je za 10% u četvrtom kvartalu.

Rezultat je posebno potaknut godišnjim rastom od 14% u kritičnom sektoru mode i kožne galanterije, zajedno s rastom od 11% u parfemima i kozmetici. Vina i jaka alkoholna pića u međuvremenu su zabilježila pad od 4 posto.

“Naša izvedba u 2023. ilustrira iznimnu privlačnost naših kuća i njihovu sposobnost da potaknu želju, unatoč godini pod utjecajem gospodarskih i geopolitičkih izazova”, rekao je Bernard Arnault, predsjednik i glavni izvršni direktor LVMH-a, u izjavi.

“Iako ostajemo oprezni u trenutnom kontekstu, ulazimo u 2024. s povjerenjem, potpomognuti našim vrlo poželjnim brendovima i našim agilnim timovima.”

Nakon procvata tijekom pandemije, luksuzni sektor pretrpio je težak kraj do 2023. jer su izazovni geopolitički i makroekonomski uvjeti opterećivali potrošačku potrošnju, posebno u SAD-u i Kini.

LVMH je u travnju 2023. postao prva europska kompanija koja je premašila tržišnu vrijednost od 500 milijardi dolara, ali pad cijene dionice u posljednjih šest mjeseci omogućio joj je da danski farmaceutski div Novo Nordisk zasjeni mjesto najveće europske kompanije.

Britanski luksuzni brend Burberry ranije ovog mjeseca izdao je upozorenje o profitu kao odgovor na usporavanje potražnje, dok balon u visokoj potrošnji koji je dosegao vrhunac tijekom pandemije gubi zrak. U to vrijeme, vijest je dovela do pada dionica Burberryja i povukla nizbrdo cijeli sektor.

Ipak, luksuzne su dionice uvelike napredovale u četvrtak jer su ulagače ohrabrili umirujući rezultati LVMH-a. Burberryjeve vlastite dionice porasle su 1,7% u petak ujutro.

Javier Gonzalez Lastra, upravitelj portfelja Tema Luxury ETF-a, rekao je u četvrtak za CNBC da ulagači pokušavaju procijeniti gdje je dno revizije ciklusa zarade za luksuzni sektor. Predvidio je da će zarade "vjerojatno postati teže" u prvoj polovici 2024. zbog prošlogodišnjih neobično visokih godišnjih usporedbi.

Arnault, međutim, polaže neke nade u partnerstvo LVMH-a s Olimpijskim igrama u Parizu 2024., za koje je rekao da “pruža novu priliku za jačanje naše globalne vodeće pozicije u luksuznoj robi i promicanje reputacije Francuske za izvrsnost diljem svijeta.

Tagovi: LVMH, Kouis Vuitton, Gucci, Tiffany, Bernard Arnault, Tag Heuer
PROČITAJ I OVO
AstraZeneca investira milijardu i pol dolara u Singapur
INVESTICIJE
AstraZeneca investira milijardu i pol dolara u Singapur
LONDON - Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca planira u Singapuru izgraditi tvornicu vrijednu 1,5 milijardi dolara za proizvodnju lijekova protiv raka sljedeće generacije, javlja francuska novinska agencija AFP.
Mesna industrija Braća Pivac ulazi u vlasništvo Celjskih mesnina
DOGOVOR
Mesna industrija Braća Pivac ulazi u vlasništvo Celjskih mesnina
ZAGREB - Mesna industrija Braća Pivac potpisala je ugovor kojim ulazi u vlasnički udio Celjskih mesnina, pri čemu se upravljačka struktura ne mijenja. Izidor Krivec ostaje na poziciji predsjednika Uprave.
Ryanair povećao neto dobit 34%
SKOK
Ryanair povećao neto dobit 34%
DUBLIN - Irski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Ryanair u poslovnoj je godini koja je završila krajem ožujka ostvario neto dobit od 1,92 milijarde eura, što je 34 posto više nego godinu prije. Prihodi su porasli za 25 posto na 13,4 milijarde eura, prenose strane novinske agencije.
Kina uzvratila udarac, nekim američkim kompanijama zabranjuje trgovinu u zemlji
REAKCIJE
Kina uzvratila udarac, nekim američkim kompanijama zabranjuje trgovinu u zemlji
PEKING - Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je danas da će zabraniti nekim američkim tvrtkama uvozne i izvozne aktivnosti povezane s Kinom, uključujući i prodaju oružja Tajvanu, te im zabraniti nova ulaganja u Kinu.
Lorenzo Mayol novi generalni direktor Glovo Hrvatska
KARIJERE
Lorenzo Mayol novi generalni direktor Glovo Hrvatska
ZAGREB - Glovo objavljuje imenovanje Lorenza Mayola novim generalnim direktorom za Hrvatsku. S te pozicije Mayol će upravljati dinamičnim širenjem i ubrzanim razvojem Glova u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE