GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radovi na Pelješkom mostu i pristupnim cestama u punom zamahu

Radovi na Pelješkom mostu i pristupnim cestama u punom zamahu
INTENZIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 10:52
Autor: SEEbiz
KOMARNA - Projekt "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", koji uključuje izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama te izgradnju obilaznice Stona, u punom je građevinskom pogonu usprkos trenutnoj situaciji s koronavirusom, priopćili su u četvrtak iz Hrvatskih cesta.

Na gradilištu je trenutno 614 radnika, a radovi se odvijaju uz sve mjere zaštite i predostrožnosti koje je propisao nacionalni stožer civilne zaštite.

Proteklog tjedna radnici tvrtke Strabag započeli su radove na probijanju glavne cijevi tunela Debeli brijeg na predjelu Dančanje, a paralelno se odvijaju radovi na trasi od tunela do spoja s postojećom cestom D414 koja ide preko otoka Pelješca. Tunel je dug 2.467 metara, a kopa se u sklopu radova na izgradnji 2. dionice pristupne ceste mostu.

"Radi se o prvoj fazi projekta čijom realizacijom će se most spojiti s državnom cestom. Ukupna dužina te dionice iznosi 12,1 km od čega Strabag izvodi radove na dužini od 10,46 km dok će radove na ostalom dijelu pristupne ceste izvesti tvrtka CRBC u sklopu radova na Pelješkom mostu", istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, dodavši da svi projekti vezani uz gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta napreduju jako dobro.

Nadalje, križanja s postojećim državnim cestama i to s D8 na predjelu Duboka te D414 na predjelu Zaradeže bit će izvedena kao denivelirana, što će omogućiti veću sigurnost i bolji protok prometa. Na trasi pristupne ceste, osim tunela Debeli brijeg koji pored glavne tunelske cijevi ima i servisnu cijev, izvode se još jedan tunel, vijadukt i dva mosta.

Zajednica ponuditelja Strabag AG i Strabag d.o.o., koji su uvedeni u posao sredinom studenog 2019. godine, izgradnju dionice Duboka – Sparagovići/Zaradeže, odnosno pristup do postojeće cestovne mreže sa strane kopna i s pelješke strane odraditi će za 478,3 milijuna kuna (bez PDV-a), s rokom dovršetka od 33 mjeseca.

S druge strane, Avax S.A., koji gradi stonsku obilaznicu, odnosno poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, ukupne duljine 18 km i ugovorene vrijednosti posla 511,5 milijuna kuna (bez PDV-a), sukladno usvojenom vremenskom planu pri dovršetku je radova probijanja trase te čišćenja linije zahvata od šiblja i stabala u punoj širini na svim dionicama trase.

Započeli su i zemljani radovi na trasi te pripremni radovi izvedbe portala tunela Polakovica i Supava. Prva poddionica Sparagovići/Zaradeže – Prapratno sadržavat će jedan vijadukt, dok će se druga poddionica Prapratno – Doli sastojati od dva tunela i mosta. Materijal i strojevi dovezeni su na gradilište i spremni su za početak proizvodnje, a očekivani dovršetak te dionice je 28 mjeseci.

Na gradilištu Pelješkog mosta napreduje gradnja stupova sukladno usvojenom vremenskom planu. U tvorničkim pogonima ZPMC-a i CRBBG-a završena je proizvodnja prvih segmenata čelične rasponske konstrukcije (29 komada) koji su već pristigli na gradilište mosta Pelješac, zajedno sa drugim dijelovima. Oni obuhvaćaju dostavu baznih segmenata središnjih stupova u moru te određenih segmenata čelične rasponske konstrukcije predviđenih za bočni dio mosta. Na kopnenoj strani gradilišta u tijeku je montaža segmenata čelične rasponske konstrukcije na potporne skele, dok se na Pelješcu izvode radovi na postavljanju potpornih skela između „S 13“ i „U 14“.

Ukupna duljina trase projekta iznosi 32 kilometra, od mjesta Duboka do mjesta Doli i zaobići će Neumski koridor.

Tagovi: Pelješki most, pristupne ceste, Strabag, Avax, Josip Škorić, China Road and Bridge Corporation, Hrvatske ceste
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
REKORDNA NARUDŽBA
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
RIJAD - Saudijska zrakoplovna grupacija Saudia Group objavila je najveći zrakoplovni posao u povijesti Saudijske Arabije. Kupit će 105 zrakoplova od europskog proizvođača zrakoplova Airbus.
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
UPRAVLJANJE
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
ZADAR - Tankerska plovidba odlučio je dati "intervenirati" u upravljanje Atlantskom plovidbom.
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
ŠTRAJK
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
RIM - Talijanski sindikati najavili su za utorak nacionalni štrajk taksija. Na to su se odlučili zbog protivljenja deregulaciji sektora, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
PROGRAM
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
ZAGREB - NEM Dubrovnik, otkrio je kompletan program za svoje izdanje 2024., koje će se održati od 10. do 13. lipnja u Hotelu Dubrovnik Palace te ugostiti predstavnike iz više od 260 tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE