GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaje se kompanija čija je jedina imovina novac koji joj duguje Mercator

Prodaje se kompanija čija je jedina imovina novac koji joj duguje Mercator
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 09:11
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prodaje se beogradski "Familija market" u stečaju kao pravno lice, stoji u oglasu objavljenom na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Ono što je interesantno je da se kao jedina imovina ove firme u stečaju navodi - potraživanje od Mercatora S. Početna cena ove imovine na nadmetanju za prodaju zakazanu za 13. jun je 62,2 miliona dinara, prenosi N1 Srbija.

Mercator S duguje beogradskom preduzeću Familija market u stečaju 62.178.312,5 dinara, proizilazi iz oglasa koji je objavila ALSU.

Toliko Familija market potražuje od Mercatora S po osnovu Okvirnog ugovora zaključenog 29. jula 2011. godine.

Na sajtu ALSU se, međutim, navodi da Familija market kao jedinu imovinu ima „potraživanje po osnovu ustupanja prava zakupa“ čija je likvidaciona vrednost 34 miliona dinara, što se vodi pod stavkom „ostala imovina“.

Pokretač stečaja nad ovom trgovinskom firmom bile su Robne kuće Beograd, na čiji predlog je Privredni sud u Beogradu pokrenuo stečajni postupak u oktobru 2023.

„U obrazloženju predloga, predlagač je naveo da ima neplaćeno novčano potraživanje prema dužniku po osnovu rešenja o izvršenju koje na dan 31. jul 2023. iznosi 930.299.680,57 dinara. Pojasnio je da je izvršni postupak pokrenut zbog neispunjenja obaveza dužnika prema predlagaču po osnovu zaključenih ugovora o zakupu“, stoji u rešenju Privrednog suda u Beogradu.

Gde je tu Mercator S?

O kakvom ugovoru sa Mercatorom se radi

Naime, kompanija Familija Marketi doo Beograd, kompanija Robne kuće Beograd doo Beograd i kompanije Mercator-S doo Novi sad potpisale su u julu 2011. godine ugovore o strateškom partnerstvu, saopštila je tada kompanija Mercator.

Na osnovu ovih ugovora Mercator će, kako je tada pisao Danas, preuzeti trgovačku delatnost kompanije Familija Marketi u poslovnom prostoru Robnih kuća Beograd.

Tada je saopšteno da će ugovori stupiti na snagu po odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije.

Komisija je odobrila ovo preuzimanje 26. oktobra 2011.

„Odobrava se u skraćenom postupku koncentracija učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem kontrole društva Mercator-S Novi Sad nad celokupnom delatnošću maloprodaje društva Familija Market, do čega dolazi preuzimanjem u zakup 27 maloprodajnih objekata u kojima se nalaze marketi Familije, a koji su u vlasništvu sistema Robnih Kuća Beograd, uz istovremeno preuzimanje zaposlenih radnika i otkup opreme i zaliha proizvoda namenjenih maloprodaji“, navela je u svom rešenju Komisija za zaštitu konkurencije.

U prvobitnom saopštenju Mercatora navedeno je da ta kompanija preuzima 27 poslovnih prostora od 22.000 kvadrata u Beogradu, Vojvodini, centralnoj i južnoj Srbiji, zatim zalihe, opremu i kadrove kompanije Familija Marketi.

Navedeno je i da „do kraja 2015.godine Mercator planira da u Srbiju investira 150 miliona evra“.

Vrednost samog ugovora – nije objavljena.

Tagovi: mercator, familija market, trgovina, maloprodaja, fortenova
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
REKORDNA NARUDŽBA
Saudi Airlines Group kupuje 105 aviona od Airbusa
RIJAD - Saudijska zrakoplovna grupacija Saudia Group objavila je najveći zrakoplovni posao u povijesti Saudijske Arabije. Kupit će 105 zrakoplova od europskog proizvođača zrakoplova Airbus.
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
UPRAVLJANJE
Tankerska plovidba smjenjuje dva člana Upravnog odbora Atlantske plovidbe
ZADAR - Tankerska plovidba odlučio je dati "intervenirati" u upravljanje Atlantskom plovidbom.
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
ŠTRAJK
U utorak opći štrajk taksista u Italiji
RIM - Talijanski sindikati najavili su za utorak nacionalni štrajk taksija. Na to su se odlučili zbog protivljenja deregulaciji sektora, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
PROGRAM
NEM Dubrovnik 2024. objavio program: Sinergija sadržaja, industrije telekoma i tehnologije
ZAGREB - NEM Dubrovnik, otkrio je kompletan program za svoje izdanje 2024., koje će se održati od 10. do 13. lipnja u Hotelu Dubrovnik Palace te ugostiti predstavnike iz više od 260 tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE