GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pregovori s Amerikancima: Luka Bar može postati baza za distribuciju tečnog gasa

Pregovori s Amerikancima: Luka Bar može postati baza za distribuciju tečnog gasa
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 10:59
Autor: SEEbiz / investitor.me
BAR - Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz SAD, ka Evropi, što bi značilo veću stabilnost i energetsku sigurnost, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Dodala je da su počeli pregovori između američkih i crnogorskih kompanija o potencijalnoj saradnji u oblasti skladištenja i distribucije prirodnog tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država u Crnu Goru.

Zaključak dvije administracije je da postoje svi preduslovi za uspješnu poslovnu saradnju privrednih subjekata dvije zemlje, ali za konkretan dogovor je potrebno da investitori nađu zajednički interes.

“Kada ste članica NATO-a to za američke investitore podrazumijeva značajan stepen sigurnosti i bezbjednosti za ulaganja”, kazala je Sekulić.

Uvođenje novog energenta značilo bi i novu stabilnost i sigurnost za buduće investicije, pojašnjava ministarka.

“Tečni prirodni gas je energent koji je čist i efikasan i može se koristiti kao zamjena lož ulju ili mazutu, a nekad i kao zamjena za električnu energiju i kao takav nama mnogo znači”, navela je Sekulić.

Kako pojašnjava Luka Bar bi bila korišćena za pretovar i skladištenje tečnog gasa, što bi imalo pozitivne efekte na razvoj infrastrukture, ali i razvoj industrije.

Sekulić je podsjetila da Kombinat aluminijuma koristi tečni prirodni gas, što je značajno uticalo na smanjenje svih štetnih čestica.

Dodaje i da Željezara Nikšić radi na tome da lož ulje zamijeni tečnim prirodnim gasom.

“Crna Gora bi bila baza za distribuciju tih kontejnera dalje ka Evropi. Luka Bar ima dobru geografsku poziciju i predstavlja dobar lokalitet za takav centar”, navela je Sekulić.
Navodi i da je to jedan od načina da se tržište pripremi za korišćenje gasa.

“Ovo je jedan dobar put ka široj upotrebi gasa, a kasnije i ka izgradnji gasovoda odakle god da dolazio”, navela je Sekulić.

To znači, kako dodaje, korak dalje uvođenju novog energenta, razvoj nove grane ekonomije i iskorišćavanje slobodnih kapaciteta Luke Bar.

“To je jedna nova era u poslovanju Luke Bar, koja podrazumijeva partnerstvo sa ozbiljnim investitorima, to znači otvaranje novih radnih mjesta, novih kompanija, koje će se baviti logistikom”, navela je Sekulović.

Direktor Luke Bar Vladan Vučelić je i ranije kazao da bi izgradnja takvog terminala imala višestruke efekte na poslovanje Luke, kao i brojne benefite.
Kazao je i da je Luka Bar spremna za prihvat i distribuciju prirodnog tečnog gasa.

Tagovi: Luka Bar, tečni gas, NATO savez, Kombinat aluminijuma, Vladan Vučelić, Željezara Nikšić, Dragica Sekulić, tekući plin, tečni gas,
PROČITAJ I OVO
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
OPREZ
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
LJUBLJANA - Više od polovice zemalja koje prati globalna mreža Dun & Bradstreet lani je zabilježilo porast bankrota. Prognoze za globalno gospodarstvo ove su godine obećavajuće, ali tvrtke moraju ostati oprezne, napominje Dun & Bradstreet u svom Global Bankruptcy Report 2024.
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
NESLUŽBENO
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
SARAJEVO - Lidl u Bosni i Hercegovini uveliko radi na pripremi tržišta i otvaranja svojih poslovnica za građane. Trenutno u našoj zemlji imaju zaposlenih 112 radnika, a započeta je gradnja i ogromnog logističkog centra u koji će biti uloženo preko 100 miliona eura.
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
PROBLEMI
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
ZAGREB - Zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, pa su uz povećanje plaće i koeficijenata uveli i novu dodatnu mjeru - nastavak radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina te zapošljavanje umirovljenika koji ispunjavaju sve preduvjete, na 20 sati tjedno.
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
IDEJE
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, Matjaž Han, u intervjuu za dnevnik Delo rekao je da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora.
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
DIVIDENDA
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Plave lagune predložili su glavnoj skupštini dioničara odluku o isplati dividende od 15 eura po redovnoj dionici i 15,03 eura po povlaštenoj dionici (bruto), izvijestili su u petak iz te turističke kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE