GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Vidjet ćemo hoće li država zadržati svoj udio u Petrokemiji

Plenković: Vidjet ćemo hoće li država zadržati svoj udio u Petrokemiji
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2022 / 13:49
Autor: SEEbiz / H
ŽUPANJA - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u Županji povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije.

“Vidjeli smo niz postignuća u ovoj županiji koja je po mnogočemu važna”, rekao je Andrej Plenković nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Govorio je potom o ulaganjima i daljnjim planovima.

Odgovarajući na pitanje o turskim investitorima i Petrokemiji rekao je: “Mislio sam da vas zanima samo Schengen. Što se tiče investicija, turska grupa pregovara sa suvlasnicima Petrokemije – PPD i Ina. Oni žele preuzeti od njih udio i nastaviti funkcionirati kao kompanija koja proizvodi mineralna gnojiva. To je velika i snažna turska kompanija. Ovo je prvi korak, vodit će se računa o tome.”

Rekao je da će se vidjeti hoće li država zadržati svoj vlasnički paket.

Govoreći o izmjeni Zakona o izbornim jedinicama rekao je: “Nismo o tome razgovarali. To je ozbiljno političko pitanje. Kad dođe vrijeme, Vlada će o tome zauzeti stav.”

O naplati CERP-a i odgovornosti rekao je: “CERP radi svoj posao da vodi računa o interesima RH. Vlada je suvlasnik kompanije. Kompanija ima novog ponuđača. Važno je da Hrvatska ima kompaniju koja funkcionira. Država ništa nije izgubila.”

O Danu sjećanja na žrtvu Vukovara rekao je: “Organizator Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje je Vlada. Sve ove godine iza nas troškove je snosila Vlada.”

Na pitanje zašto se Hanfa uključila u slučaj Fortenove: “Pitaju me u zadnje vrijeme o drugim tijelima. To su pitanja za čelnika Hanfe. Puno je špekulacija, ljudi izmišljaju stvari i misle o pritiscima. Hnafa ima svog čelnika i područje djelovanja. Oslobodi Bože da još budem glasnogovornik DORH-a.”

Istaknuo je da imaju podršku partnera u vezi Zakona o ekstraprofitu. “Smisao zakona je da oni koji su ponašanjem i dizanjem cijena išli gore unatoč poreznim rasterećenjima i tako su doprinijeli rastu inflacije, da se na njih koncentrira. Nismo odjednom rekli – hop, da se digne porez.”

Na pitanje kako će se država postaviti u slučaju braće Mamić, rekao je: “To je pravosudno pitanje, a mi imamo hrvatsku zastupnicu pred Europskim sudom za ljudska prava koja će dati detalje.”

Tagovi: Andrej Plenković, Petrokemija, CERP, Zakon o esktraprofitu, Zdravko Mamić, Europski sud za ljudska prava
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE