GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

McKinsey na meti istrage zbog opioida

McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 08:02
Autor: SEEbiz
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.

Konzultantska tvrtka i američko ministarstvo pravosuđa odbili su komentirati.

Istraga je usredotočena na to je li McKinsey sudjelovao u kriminalnoj zavjeri kada je savjetovao Purduea i druge farmaceutske proizvođače o marketinškim strategijama za povećanje prodaje lijekova protiv bolova na recept koji su doveli do raširene ovisnosti i smrtonosnih predoziranja, reklo je dvoje ljudi.

Ministarstvo pravosuđa također istražuje je li se McKinsey urotio da počini zdravstvenu prijevaru kada je njegov savjetodavni rad za tvrtke koje prodaju opioide navodno rezultirao lažnim zahtjevima za vladine programe kao što je Medicare, rekli su.

Tužitelji također ispituju je li McKinsey ometao pravdu, istraga povezana s McKinseyjevim otkrićem da je otpustio dva partnera koji su komunicirali o brisanju dokumenata povezanih s njihovim radom s opioidima, rekli su Reutersu upućeni izvori.

Istraga, otvorena prije nekoliko godina prije početka globalne pandemije, uključuje dužnosnike Ministarstva pravosuđa koji obuhvaćaju urede u Washingtonu, Massachusettsu i Virginiji, rekli su. Obje strane razgovaraju o rješavanju istrage, rekao je jedan od ljudi.

Istrage nisu dokaz nedjela i službenici koji provode istragu mogli bi u konačnici pokrenuti kaznenu prijavu, tražiti građanske sankcije ili zatvoriti istragu bez poduzimanja bilo kakve mjere. Wall Street Journal je ranije izvijestio o istrazi Ministarstva pravosuđa.

Istraga Ministarstva pravosuđa naglašava kako McKinseyjev prošli rad na savjetovanju proizvođača lijekova o opioidima nastavlja pratiti gotovo stoljeće staru konzultantsku tvrtku. Nosi veće uloge od drugih vladinih istraga koje je McKinsey riješio zbog mogućnosti podizanja kaznenih prijava protiv tvrtke ili rukovoditelja, te oštrih financijskih kazni koje Ministarstvo pravosuđa često zahtijeva u zamjenu za rješavanje svojih istraga bijelih ovratnika.

McKinsey je ranije postigao zasebne sporazume u ukupnom iznosu od gotovo milijardu dolara za nagodbu raširenih tužbi protiv opioida i drugih povezanih pravnih postupaka koje je pokrenulo svih 50 država, Washington, D.C., teritorija SAD-a, raznih lokalnih vlasti, školskih okruga, indijanskih plemena i zdravstvenih osiguravatelja.

McKinsey je 2019. rekao da više neće savjetovati klijente o poslovima povezanim s opioidima. Niti jedna od nagodbi nije sadržavala priznanje odgovornosti ili nedjela, rekao je McKinsey.

Tagovi: McKinsey, opioid, OxyContin, Purdue Pharma
PROČITAJ I OVO
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE