GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka: Uskoro dokumentacija za prezentaciju mogućim investitorima

Luka Rijeka: Uskoro dokumentacija za prezentaciju mogućim investitorima
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Jučer je održana sjednica Nadzornog odbora Luke Rijeka d.d., na kojoj je, uz usvajanje poslovnih i financijskih izvještaja, usvojena i odluka o suglasnosti za pokretanje aktivnosti vezanih za moguću dokapitalizaciju.

Kako neslužbeno saznaje Novi list, to znači da bi uskoro trebala biti izrađena dokumentacija za prezentaciju mogućim ulagačima u Luku Rijeka, od kojih se očekuje i daljnje investiranje u lučku infrastrukturu i opremu, čime bi se, ujedno, smanjio i vlasnički udio poljskog OTL-a u Luci Rijeka d.d., za čijeg se upravljanja tvrtkom smanjio i promet i zarada, a došlo je i do osipanja kadrova te narušavanja poslovnih odnosa s dugogodišnjim poslovnim partnerima.

S druge strane, poljski OTL, najveći pojedinačni vlasnik dionica Luke Rijeka s 27 posto dionica, koji je nedavno izgubio arbitražni spor pred Stalnim arbitražnim sudištem Hrvatske gospodarske komore (HGK) oko raskida međudioničarskog ugovora s AZ mirovinskim fondovima, sada najavljuje kako je spreman otkupiti udio AZ-a u Luci Rijeka o čemu su već, prema riječima Konrada Hernika, predsjednika uprave OTL-a, kontaktirali AZ.

Podsjećamo, prema međudioničarskom ugovoru, OTL je bio obavezan, u slučaju aktivacije takozvane put opcije od AZ fondova, od njih otkupiti njihov udio u Luci Rijeka i to po cijeni od 60 kuna po dionici, odnosno za oko 122 milijuna kuna za 15 posto dionica Luke Rijeka, koliko ih drže AZ fondovi, no Poljaci su još u srpnju prošle godine jednostrano raskinuli međudioničarski ugovor s AZ-om, kako bi izbjegli obavezu otkupa dionica.

– Nakon odluke arbitražnog sudišta u kontaktu smo s AZ fondovima jer želimo ispuniti svoje obaveze. Čekamo završne pravne analize kojima će se odrediti točan opseg tih obaveza. Unatoč tome, uz potporu naših potencijalnih financijskih partnera, obavijestili smo AZ da smo zainteresirani za otkup njihova udjela u Luci Rijeka, kaže Hernik, dodajući kako su u OTL-u uvjereni da sadašnja vrijednost dionica Luke Rijeka d.d. nije adekvatna stvarnoj vrijednosti tvrtke kada se uzme u obzir i udio od 49 posto Luke Rijeka u vlasništvu Jadranskih vrata, tvrtke koja upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici.

– Uvjereni smo da potencijalno preuzimanje Luke Rijeka zahtijeva višu cijenu dionica i spremni smo to prihvatiti, ističe Hernik.

Hernika smo pitali i namjerava li OTL, ako otkupi dionice AZ-a, čime bi se sasvim približio 50-postotnom udjelu u Luci Rijeka, otkupiti još dionica i steći većinski paket, na što je odgovorio kako je OTL »spreman za pregovore u slučaju da cijene dionica Luke na burzi ostanu niže od stvarne vrijednosti i ako netko od dioničara bude spreman prodati ih po atraktivnoj cijeni«.

Među je glavnim pitanjima u krugovima bliskim Luci i ono namjerava li OTL u slučaju da i preuzme većinski paket dionica prodati udio od 49 posto u Jadranskim vratima (AGCT) tvrtki koja upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici, kao i pozadinski terminal Škrljevo.

Udio u AGCT-u se u posljednjih nekoliko godina pokazao »zlatnom kokom« Luke Rijeka, kojoj je samo u ovoj godini iz poslovanja kontejnerskog terminala isplaćeno oko 18 milijuna kuna dividende.

– To je pitanje za upravu, ali s naše točke gledišta kao najvećeg dioničara, udio u AGCT-u je strateški važan, s dobrom poslovnom perspektivom. Riječ je o tvrtki koja ubrzano raste i svake godine povećava profit. Luka Rijeka i AGCT također surađuju na terminalu Škrljevo, a smatram da će AGCT-u biti potrebna podrška Škrljeva i u narednim godinama, odgovara Hernik.

Tagovi: Luka Rijeka, OT Logistics, Duško Grabovac, AZ OMF, Konrad Hernik, Brajdica, Jadranska vrata
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE