GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Ploče postaje prva pametna 5G luka u Hrvatskoj

Luka Ploče postaje prva pametna 5G luka u Hrvatskoj
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 16:09
Autor: SEEbiz
PLOČE - U povodu početka projekta "Unaprjeđenje javnih usluga Lučke uprave Ploče putem implementacije 5G povezivosti", koji provode Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja, u Pločama je danas organizirana uvodna konferencija projekta koji će omogućiti da Luka Ploče postane prva pametna 5G luka u Hrvatskoj.

Kako je priopćeno iz Luke Ploče i tvrtke Markoje, riječ je o projektu koji Europska komisija sufinancira s gotovo milijun eura, a cilj mu je povećati razinu i kvalitetu javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče postavljanjem privatne 5G mreže na području pomorske luke, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka, kao i njihovo dijeljenje,

U okviru projekta postavit će se mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče te implementirati tri inovativna slučaja uporabe podataka s intenzivnim korištenjem podataka: uvođenje sustava lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata, navodi se u priopćenju.

"Želimo strateški razvijati Luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama", poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče.

Po riječima Borisa Markoje, direktora i osnivača tvrtke Markoja, instalacija i pokretanje privatne 5G SA mreže kao i implementacija inovativnih načina prikupljanja, obrade i transfera podataka u konačnici će omogućiti optimizaciju prometa i logističkih procesa u lučkom području, povećati ukupnu sigurnost svih dionika u luci te poboljšati prevenciju – u skladu s poslovanjem unutar ESG normi.

Ovo je jedan od samo dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica u koja će se uložiti čak 260 milijuna eura. Ujedno je riječ o jedinom projektu iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda "5G za pametne zajednice". Projekt je započeo 1. siječnja 2024. godine i trajat će 30 mjeseci, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Luka Ploče, 5G, Markoja, Livaja
PROČITAJ I OVO
Nedovoljan napredak u rodnoj ravnopravnosti u odborima
ISTRAŽIVANJE
Nedovoljan napredak u rodnoj ravnopravnosti u odborima
ZAGREB - Žene su još uvijek podzastupljene u odborima kompanija širom svijeta, pokazuje, najnovije Deloitteovo istraživanje.
Benetton u velikim financijskim problemima
GUBICI
Benetton u velikim financijskim problemima
TREVISO - Benetton niže gubitke pa obitelj osnivača priprema preustroj poslovanja i financijsku injekciju od 260 milijuna eura, rekla su dva upućena izvora.
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
AKVIZICIJE
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
NEW YORK - T-Mobile će kupiti gotovo sve bežične operacije regionalnog operatera United States Cellular u ugovoru procijenjenom na 4,4 milijarde dolara, priopćio je u utorak telekomunikacijski div.
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
SOLIDNO
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
BEOGRAD - Waberer's Grupa (Waberer's Group), vodeći pružalac usluga složene logistike u Mađarskoj i jedna od vodećih kompanija na mađarskoj berzi, sa ponosom je objavila značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024.
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
PROPUSTI
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
ZAGREB - Nakon dokapitalizacije u kojoj je, tvrde u sindikatu, država uplatila oko 12 milijua eura i potom pala s 45 na oko 20 posto vlasništva u Petrokemiji, Sindikat EKN je uputio otvoreno pismo Vladi i CERP-u u kojem zahtijeva „utvrđivanje odgovornosti i ispravljanje nedopustivnog propusta u procesu dokapitalizacije Petrokemije te žuran sastanak s ministrom poljoprivrede“
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE