GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lidl u BiH neće otvoriti trgovine još 2-3 godine

Lidl u BiH neće otvoriti trgovine još 2-3 godine
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2023 / 20:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Komentarišući dolazak njemačkog diskontera Lidl na tržišta regiona, urednik specijalizovanog portala Retail Serbia, Žarko Grozdanić rekao je da ne očekuje brzo otvaranje.

Lidl je nedavno završio prvi objekat u Bosni i Hercegovini. On će biti test filijala kao što je bio objekat u Smederevu. U njemu će se obučavati budući radnici u maloprodajnim objektima, ali i raditi na pozicioniranju proizvoda. Ipak, sigurno je da građani u Bosni ipak neće imati priliku da kupuju u Lidl prodavnicama bar još dvije do tri godine – naveo je.

Ulazak na crnogorsko tržište je veoma skup a pored toga sa veoma malim brojem stanovnika i skromnim standardom nije zanimljivo velikim zapadnim trgovcima, smatra Grozdanić.

Ipak, na tržištu posluju veoma kvalitetni lanci koji su posljednjih godina podigli nivo usluge ali i otvorili moderne objekte sa veoma dobrim izborom. Radi se o veoma specifičnom i malom tržištu koje je u rukama domaćih i jednog regionalnog lanca – kazao je Grozdanić u razgovoru za portal Investitor. me.

Crnoj Gori je potreban Lidl, ali se plašim da Lidlu možda ipak Crna Gora i ne bude potrebna čak ni samo kao na spisku zemalja u kojima posluje. Mnogo je problema na jednom veoma malom tržištu – napominje.
Situacija u Sjevernoj Makedoniji je malo bolja, ističe Grozdanić, dodajući da se radi o manjem tržištu očekuje da tamo neće biti većih problema.
Filijala iz Sofije vodi operacije, a imajući u vidu veliki uspjeh u Bugarskoj, očekujem isto i u Sjevernoj Makedoniji – rekao je.

Akvizicija Franca marketa je bila veliki korak za Fortenovu, kazao je Grozdanić, na pitanje kako komentariše to spajanje.

Vidjet ćemo kako će tržište reagovati i ostali igrači na njemu. Vjerovatno je menadžment Fortenove dobro analizirao da li su joj Franca marketi zaista i potrebni. Ja ipak smatram da su potrebne i neke promjene u sadašnjem poslovanju koje ne uključuju samo širenje maloprodajne mreže – smatra on.
Posljednjih mjeseci, kako je dodao, imali smo velika ukrupnjavanja čak i na velikim tržištima.
Imamo situaciju da je jedna velika Cora praktično nestala i ostala da posluje samo u jednoj zemlji. To je loše za potrošače jer ostaju sa manjim izborom. U narednom periodu pored prodaje Franca marketa, očekuju se nove akvizicije i ukrupnjavanja i na drugim tržištima na Balkanu – naveo je Grozdanić.
Komentarišući poslovanje malih marketa, koji opstaju uprkos konkurenciji velikih lanaca, Grodanić kaže da se oni okreću paralelnim uvoznicima kako bi ponudili isti proizvod po nižim cijenama.

Tagovi: lIDL, TRGOVINA, Žarko Grodzdanić
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE