GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krka u devet mjeseci s većim prihodima, ali manjom neto dobiti

Krka u devet mjeseci s većim prihodima, ali manjom neto dobiti
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Grupa Krka u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila 1,34 milijarde eura prihoda od prodaje, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit manja je za 22 posto i iznosila je 235,6 milijuna eura.

Grupa je na inozemnim tržištima ostvarila 1,25 milijardi eura prihoda od prodaje. Prodaja je porasla u svim prodajnim regijama i na većini tržišta, objavila je Krka putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

U istočnoj Europi prihodi od prodaje porasli su pet posto, na 434 milijuna eura, od čega su u Rusiji, Krkinom najvećem pojedinačnom tržištu, porasli tri posto, na 260 milijuna eura. U Ukrajini su pale za sedam posto, na 55,8 milijuna eura.

U srednjoj Europi prihodi od prodaje veći su za devet posto i iznose 305 milijuna eura. Na najvećem Krkinom tržištu na ovim prostorima, Poljskoj, porasli su šest posto, na 136,6 milijuna eura. U zapadnoj Europi prihodi su porasli 10 posto, na 266,4 milijuna eura, u jugoistočnoj Europi osam posto, na 187,2 milijuna eura, a na prekomorskim tržištima 13 posto, na 55,5 milijuna eura.

Operativna dobit (EBIT) grupe iznosila je 320,3 milijuna eura, 37 posto više nego lani. Operativna dobit uvećana za amortizaciju (EBITDA) veća je za 27 posto i iznosi 398,2 milijuna eura.

Grupacija je ostvarila negativan neto financijski rezultat u iznosu od 33,7 milijuna eura, od čega su 41 milijun eura neto negativne tečajne razlike. Neto financijski rezultat grupe bio je za 156,1 milijun eura lošiji nego u istom razdoblju lani, što je, kažu u Krki, prvenstveno rezultat izrazitog jačanja rublje u prošloj godini. Dobit grupe prije oporezivanja iznosila je 286,6 milijuna eura i bila je 20 posto manja nego u istom razdoblju lani.

Tvrtka Krka povećala je prihode od prodaje za tri posto, na 1,25 milijardi eura. EBIT je smanjen za 16 posto, na 252,8 milijuna eura, EBITDA za 14 posto, na 312,5 milijuna eura. Čista dobit iznosila je 212,1 milijun eura, 40 posto manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

U cijeloj 2023. godini grupacija planira 1,77 milijardi eura prihoda od prodaje, što bi bilo 3,6 posto više nego lani. Čista dobit trebala bi iznositi oko 300 milijuna eura, nakon što je lani iznosila oko 364 milijuna eura.

Tagovi: Krka, jože colarič
PROČITAJ I OVO
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
IDEJE
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, Matjaž Han, u intervjuu za dnevnik Delo rekao je da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora.
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
DIVIDENDA
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Plave lagune predložili su glavnoj skupštini dioničara odluku o isplati dividende od 15 eura po redovnoj dionici i 15,03 eura po povlaštenoj dionici (bruto), izvijestili su u petak iz te turističke kompanije.
Gorenje predstavilo novi akustični laboratorij
NOVITETI
Gorenje predstavilo novi akustični laboratorij
VELENJE - Gorenje je danas predstavilo novi akustični laboratorij koji je, kako navode, najveći u Sloveniji i ovom dijelu Europe.
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prijevare
KAZNA
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prijevare
PEKING - Visoko zaduženi kineski nekretninski div Evergrande mora platiti kaznu od 576 milijuna dolara (529 milijuna eura) zbog lažne poslovne prakse, objavio je danas nadležni financijski regulator.
Ifo: Veći broj njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Veći broj njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - U Njemačkoj nešto više tvrtki planira dizanje cijena, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE