GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT

Izostanak ugovora s HT-om o upravljanim uslugama skupo koštao Ericsson NT
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2024 / 11:58
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Tijekom prvog tromjesečja 2024. Ericsson NT je zabilježio pad prihoda od 25% na godišnjoj razini, pad EBITDA-e od 21%, te neto dobit od 6,39 milijuna eura, što je smanjenje od 18% na godišnjoj razini.

Istovremeno, Društvo je objavilo i politiku isplate dividende prema kojoj ima za cilj isplatiti između 30% i 100% bilančne dobiti iz prethodne godine ukoliko to poslovanje dopušta u obliku dividende.

Počevši s prihodima od prodaje, oni su tijekom prvog tromjesečja 2024. iznosili 52 milijuna eura, što je pad od 25% na godišnjoj razini. Iz Ericssona NT su napomenuli da, iako su godinu započeli ugovaranjem novih poslova u operatorskom segmentu na hrvatskom i izvoznim tržištima te u segmentu digitalnog društva, neproduženje ugovora s HT-om vezano za upravljane usluge rezultiralo je pad prihoda od prodaje. Padu su dodatno pridonijela oprezna ulaganja operatora u modernizaciju mreže i dinamiku provedbe ugovorenih aktivnosti. To je djelomično neutralizirano rastom u drugim segmentima, pišu analitičari Intercapitala.

Promatrajući prihode po segmentima, na domaćem tržištu prihod je iznosio 11,9 mil. eura, što je 54% manje u odnosu na prethodnu godinu, zbog spomenutog neproduljenja ugovora s HT-om, kao i opreznih ulaganja operatora u optimizaciju mreže. Iz Ericssona NT napominju da su početkom 2024. godine s HT-om potpisali ugovor o suradnji prema kojemu će Ericsson NT do 2027. godine biti ekskluzivni dobavljač radijskog dijela mobilne mreže HT-a. Kompanija nastavlja suradnju s A1 Hrvatska, u skladu sa svojim višegodišnjim okvirnim ugovorima, na daljnjem proširenju pokrivenosti i kapaciteta 5G radijske mreže, kao i na modernizaciji i izgradnji konvergentne jezgrene mreže, među ostalim.

Naposljetku, u segmentu Digitalnog društva, Društvo surađuje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) vezano uz isporuku sustava za podršku osnovnim procesima HZZ-a, sustava e-Savjetnika te poboljšanog profiliranja korisnika. Ericsson NT također je nastavio suradnju s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom pravosuđa, Državnom upravom, Državnom geodetskom upravom i još nekima.

Na izvoznim tržištima (isključujući usluge Ericssonu) prihod je iznosio 4 milijuna eura, što je pad od 34% u odnosu na prethodnu godinu, kao rezultat dinamike izvođenja projekata. Iz Društva napominju da su s Telekomom Kosova potpisali višegodišnji okvirni ugovor za potpunu modernizaciju i održavanje radijske mreže. S kosovskim operaterom IPKO ugovoreno je nekoliko projekata modernizacije i održavanja jezgrene mreže. S HT Mostarom ugovorena je implementacija najnovije tehnološke verzije rješenja Ericsson Evolved Packet Core (EPC) i Diameter Signaling Controller (DSC). Projekti su bili i ugovori s Crnogorskim Telekomom i Ucom Armenia, za modernizaciju i održavanje mobilnih mreža.

Na Ericssonovom tržištu ostvaren je prihod od 36,1 mil. eura, što je 3% manje u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući većem angažmanu stručnjaka Centra za usluge i rješenja na projektima za korisnike Ericsson Nikola Tesla Growtha. To je nadoknađeno većim prihodom od aktivnosti istraživanja i razvoja.

Nadalje, EBITDA je tijekom prvog tromjesečja iznosila 8,8 milijuna eura, što je pad od 21% na godišnjoj razini. To bi značilo EBITDA maržu od 16,9%, povećanje od 0,92 p.p. YoY. Da bismo to razumjeli, moramo pogledati operativne troškove. U prvom tromjesečju 2024. operativni troškovi smanjeni su za 24% na godišnjoj razini, na 46 milijuna eura, pri čemu su materijalni troškovi smanjeni za 45% na godišnjoj razini, na 17,2 milijuna eura, dok su se troškovi zaposlenika smanjili za 10% na godišnjoj razini, na 30,2 milijuna eura. To bi značilo da je situacija s inflatornim pritiscima, posebice za materijalne troškove, uvelike nestala. Međutim, zbog bržeg pada prihoda nego OPEX-a, dobivamo EBITDA maržu koja je malo viša na godišnjoj razini.

Što se tiče neto financijskog rezultata, bio je pozitivan u iznosu od 468,5 tisuća EUR (prvo tromjesečje 2023.: 2,1 tisuća EUR), što je dovelo do nešto bolje dinamike neto prihoda u usporedbi s EBITDA-om. Ipak, neto dobit smanjena je za 18% na godišnjoj razini na 6,39 milijuna eura. Međutim, kao i kod EBITDA marže, neto dohodovna marža se poboljšala, ovaj put za 1,01 p.p. na 12,3 posto.

Ericsson NT također je nedavno predložio dividendu od 15 EUR DPS, DY od 7,6%, o čemu više možete pročitati ovdje. Nadalje, Ericsson NT je objavio i dokument u kojem je detaljno opisao politiku isplate dividende. U budućnosti, Društvo ima za cilj isplatiti 30% do 100% bilančne dobiti iz prethodne godine u obliku dividende. To naravno ovisi o poslovanju i rezultatima Društva, stanju na tržištu kapitala, financijskom položaju Društva, potrebama za obrtnim kapitalom, kao i drugim čimbenicima i kretanjima koji mogu utjecati na ovu politiku.

Tagovi: ericsson, ht, a1, ericsson nikola tesla, marža
PROČITAJ I OVO
Black Peak Capital najavio dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u Sloveniji
INVESTICIJE
Black Peak Capital najavio dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u Sloveniji
LJUBLJANA - Bugarski investicijski fond Black Peak Capital najavio je u utorak u Ljubljani dodatnih 30 milijuna eura ulaganja u slovenska mala i srednja poduzeća, nakon što je već uložio 15 milijuna eura u ljubljansku biotehnološku tvrtku Geneplanet.
Esprit podnio zahtjev za stečajem svoje europske divizije
AGONIJA
Esprit podnio zahtjev za stečajem svoje europske divizije
BERLIN - Esprit Europe GmbH i šest drugih njemačkih kompanija modne grupacije u srijedu će podnijeti zahtjev za nesolventnost pod samoupravom, priopćila je tvrtka, dok hongkonška grupacija odjeće Esprit Holdings nastoji restrukturirati svoje europsko poslovanje.
Milijun kamiona iz Luke Rijeka traži prolazak prema Europi
ZAGUŠENOST
Milijun kamiona iz Luke Rijeka traži prolazak prema Europi
ZAGREB - Izgradnja novog terminala Luke Rijeka velika je stvar za Hrvatsku, ali se postavlja pitanje tko će te kontejnere prevesti prema europskim odredištima.
Luka Bar: Rast neto dobiti u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
Luka Bar: Rast neto dobiti u prvom kvartalu
BAR - Luka Bar je za prva tri mjeseca ostvarila neto dobit u iznosu od 250 hiljada eura, što je za 42 hiljade bolji rezultat nego lani za isti period, pokazuje izvještaj objavljen na sajtu Montenegroberze.
U Podravci dosad najveća sadnja povrća i sjetva kukuruza
POVRĆE
U Podravci dosad najveća sadnja povrća i sjetva kukuruza
KOPRIVNICA - Podravka je počela dosad najveću sjetvu povrća i kukuruza te iz vlastite proizvodnje ove godine očekuje 3.100 tona rajčice te više od 2.100 tona paprike, graška i drugog povrća, izvijestili su u utorak iz Podravke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE