GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ITA Airways lani poslovao s gubitkom

ITA Airways lani poslovao s gubitkom
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways, nasljednik nekadašnje kompanije Atalia, prošlu je godinu zaključio s gubitkom od 486 milijuna eura. Prihodi od prodaje iznosili su 1,57 milijardi eura, objavila je danas tvrtka.

Prema izvješću austrijske tiskovne agencije APA, na rezultat poslovanja uvelike su utjecali viši troškovi goriva nakon izbijanja rata u Ukrajini i značajno pogoršanje tečaja eura i dolara.

Bez obzira na te okolnosti, poslovni učinak tvrtke premašio je predviđanja iz poslovnog plana i proračuna tvrtke, navodi APE, priopćeno je iz tvrtke. Ukupno su prošle godine prevezli 10,1 milijun putnika i ostvarili 81% točnosti letova.

Što se tiče očekivanja za ovu godinu, zrakoplovni prijevoznik očekuje nastavak rasta količinske prodaje zbog širenja mreže odredišta i povećanja flote zrakoplova.

ITA Airways nastao je 2021. godine iz nekadašnjeg glavnog talijanskog prijevoznika Alitalije, koji je godinama prije toga, unatoč milijunskim državnim kreditima, poslovao s gubitkom. Država je tada preuzela potpuno vlasništvo nad tvrtkom.

Lani je talijanska vlada na čelu s Mariom Draghijem započela proces prodaje većinskog udjela u tvrtki.

Početkom veljače njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa i talijansko Ministarstvo financija potpisali su memorandum o kupnji 40 posto udjela u ITA Airwaysu. Prema planovima, Lufthansa bi do ljeta trebala ući u vlasništvo talijanskog prijevoznika. Očekuje se da će i Europska komisija dati svoj naklon stjecanju manjinskog udjela u tvrtki.

Tagovi: ITA Airways, Alitalia, italija
PROČITAJ I OVO
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
OPREZ
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
LJUBLJANA - Više od polovice zemalja koje prati globalna mreža Dun & Bradstreet lani je zabilježilo porast bankrota. Prognoze za globalno gospodarstvo ove su godine obećavajuće, ali tvrtke moraju ostati oprezne, napominje Dun & Bradstreet u svom Global Bankruptcy Report 2024.
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
NESLUŽBENO
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
SARAJEVO - Lidl u Bosni i Hercegovini uveliko radi na pripremi tržišta i otvaranja svojih poslovnica za građane. Trenutno u našoj zemlji imaju zaposlenih 112 radnika, a započeta je gradnja i ogromnog logističkog centra u koji će biti uloženo preko 100 miliona eura.
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
PROBLEMI
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
ZAGREB - Zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, pa su uz povećanje plaće i koeficijenata uveli i novu dodatnu mjeru - nastavak radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina te zapošljavanje umirovljenika koji ispunjavaju sve preduvjete, na 20 sati tjedno.
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
IDEJE
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, Matjaž Han, u intervjuu za dnevnik Delo rekao je da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora.
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
DIVIDENDA
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Plave lagune predložili su glavnoj skupštini dioničara odluku o isplati dividende od 15 eura po redovnoj dionici i 15,03 eura po povlaštenoj dionici (bruto), izvijestili su u petak iz te turističke kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE