GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković postaje središnje mjesto za opremanje i modernizaciju Bradleya

Đuro Đaković postaje središnje mjesto za opremanje i modernizaciju Bradleya
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 15:03
Autor: SEEbiz
SLAVONSKI BROD - U iduće dvije godine Đuro Đaković trebao bi postati središnje mjesto u Europi za opremanje i modernizaciju američkih oklopnih vozila Bradley, rečeno je u utorak dok su proizvodne pogone obilazili ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera general Tihomir Kundid.

Anušić i Kundid su nakon sastanka s predstavnicima Uprave obišli proizvodne pogone Specijalnih vozila, gdje su trenutno na remontu 22 od ukupno 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, koja su u prosincu 2023. godine stigla u Hrvatsku, a uskoro bi trebala biti dovedena u operativno ispravno stanje.

Do kraja godine Oružanim snagama RH bit će isporučeno osam Bradleya za potrebe kopnene vojske, a radi se oklopnim vozilima dokazanim u borbenim djelovanjima.

To je samo dio onoga što poduzimaju Vlada i MORH za jačenje Hrvatske vojske, jer će ovoga mjeseca biti isporučeno prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea. Potpisan je ugovor za 12 Black Hawk helihoptera, a posjetit ću i splitsko brodogradilište gdje, nakon 14 godina, počinje izgradnja prvog od četiri obalna oklopna broda, rekao je Anušić.

Pripadnicima Oružanih snaga povećan je koeficijent plaća za 40 posto, uz dnevnice i sva materijalna prava koja im pripadaju sukladno odgovornosti za zadaće na kojima rade. Veliki projekt je i povratak oružanih snaga u Vojarnu Beli Manastir. Bojna do 800 vojnika bit će do kraja 2026. smještena u Baranji zbog sigurnosnih i geopolitičkih razloga, istaknuo je Anušić.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Ćosić ustvrdio je kako su na "projektu Bradley" pokazali sposobnost i odlučnost da se pozicioniraju kao središnje mjesto za obrambenu industriju regije i Europe.

"U sljedeće dvije godine surađivat ćemo s vodećom tvrtkom američke obrambene industrije, njihovih 20 stručnjaka kontinuirano će boraviti u Slavonskom Brodu i s našim timovima raditi na pripremi, osposobljavanju i modernizaciji vozila Bradley. Na taj način stvarat ćemo visokokvalitetna radna mjesta i usvojiti stručnost i kompetencije koji se traže na globalnoj razini", rekao je.

Ističe da će stručnjaci na vozilima obaviti 500 zasebnih operacija te ih u potpunosti osposobiti za borbene misije Hrvatske vojske po NATO-vim i američkim standardima.

"Do kraja 2026. sva vozila moraju biti spremna za borbenu uporabu, nakon toga preuzimamo ulogu središnjeg mjesta za održavanje i modernizaciju vozila. Ukupno dolazi 89 oklopnih vozila, 62 će biti za borbene operacije, pet za testiranje, a ostala za rezervne dijelove i u pričuvi".

Američki partneri su izuzetno zadovoljni našim kapacitetom i znanjem te lokacijom kao što je Slavonski Brod, kaže Ćosić

Tagovi: Đaković, Bradley, anušić, kundid
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE