GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bahn pristao na skraćeno radno vrijeme za strojovođe

Deutsche Bahn pristao na skraćeno radno vrijeme za strojovođe
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 11:37
Autor: SEEbiz
BERLIN - Deutsche Bahn pristao je na zahtjev sindikata GDL za mogućnost kraćeg radnog dana za strojovođe. Mogućnost 35-satnog radnog tjedna postupno će se uvoditi do 2029. godine, a plaće strojovođa ostaju iste.

Za one koji žele nastaviti raditi 38 do maksimalno 40 sati tjedno, satnica će se povećati za 2,8 posto.

Njemački željeznički operater i sindikat postigli su dogovor u ponedjeljak nakon više od četiri mjeseca spora.

Jedan od središnjih zahtjeva sindikata bilo je smanjenje radnog vremena s 38 na 35 sati tjedno, pri čemu se to ne bi odrazilo na plaću, na što je Deutsche Bahn pristao, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Kako su objasnili, mogućnost rada od 35 sati tjedno postupno će se uvoditi do 2029. godine. Od 2027. strojovođe će moći raditi 36 sati tjedno, od 2028. 35,5 sati tjedno, a od 2029. 35 sati, rezimirala je dpa. sporazum. Oni koji žele raditi manje sati tjedno morat će se prijaviti kod svog poslodavca.

Zaposlenici koji će nastaviti raditi 38 do najviše 40 sati tjedno imat će 2,7 posto veću satnicu.

“Imamo vrlo kompliciran put iza sebe, ali smo na kraju došli do pametnog kompromisa”, rekao je prilikom predstavljanja sporazuma šef ljudskih resursa Deutsche Bahna Martin Seiler. "Naše kolege moći će sami odlučiti koliko sati žele raditi", dodao je.

U trenutku kada se Njemačka suočava s nedostatkom radne snage, sporazum je nazvao "modernim" rješenjem koje će profesiji donijeti fleksibilnost.

Osim toga, zaposlenicima će se u dvije faze povećati plaća za 420 eura mjesečno, a zbog visoke inflacije dobit će i jednokratni dodatak od 2850 eura.

Strojovođe su od studenog 2023. štrajkale šest puta. Postignuti dogovor vrijedit će do 2025. godine, a obje su strane isključile mogućnost štrajka u iduće dvije godine.

"Dobra vijest je da neće biti novih štrajkova barem do kraja veljače 2026.", rekao je Seiler.

Prošle je godine Deutsche Bahn zabilježio neto gubitak od 2,35 milijardi eura, a samo prošlogodišnji štrajkovi stajali su ih 200 milijuna eura, procjenjuju u kompaniji.

Tagovi: Deutsche Bahn, strojovođe, radno vrijeme
PROČITAJ I OVO
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
OPREZ
D&B: Poduzeća moraju ostati oprezna
LJUBLJANA - Više od polovice zemalja koje prati globalna mreža Dun & Bradstreet lani je zabilježilo porast bankrota. Prognoze za globalno gospodarstvo ove su godine obećavajuće, ali tvrtke moraju ostati oprezne, napominje Dun & Bradstreet u svom Global Bankruptcy Report 2024.
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
NESLUŽBENO
Lidl će u BiH istodobno otvoriti 15 objekata
SARAJEVO - Lidl u Bosni i Hercegovini uveliko radi na pripremi tržišta i otvaranja svojih poslovnica za građane. Trenutno u našoj zemlji imaju zaposlenih 112 radnika, a započeta je gradnja i ogromnog logističkog centra u koji će biti uloženo preko 100 miliona eura.
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
PROBLEMI
ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača, sada zovu i umirovljenike
ZAGREB - Zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, pa su uz povećanje plaće i koeficijenata uveli i novu dodatnu mjeru - nastavak radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina te zapošljavanje umirovljenika koji ispunjavaju sve preduvjete, na 20 sati tjedno.
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
IDEJE
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, Matjaž Han, u intervjuu za dnevnik Delo rekao je da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora.
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
DIVIDENDA
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Plave lagune predložili su glavnoj skupštini dioničara odluku o isplati dividende od 15 eura po redovnoj dionici i 15,03 eura po povlaštenoj dionici (bruto), izvijestili su u petak iz te turističke kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE