GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Desetak talijanskih gradova uvelo oštre restrikcije na vožnju automobilom

Desetak talijanskih gradova uvelo oštre restrikcije na vožnju automobilom
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2020 / 19:14
Autor: SEEbiz / H
MILANO - Desetak gradova širom Italije uvelo je ograničenja na promet automobilima u srijedu kako bi smanjili emisiju ugljikovog dioksida i zagađenje zraka u tim gradovima.
Duže razdoblje sunčanog vremena s malo kiše i slabim vjetrom povećalo je zagađenje zraka širom zemlje, a upozorenje zbog smoga upalilo se u više od 60 općina.
Grad na sjeveroistoku zemlje, Torino, gdje je sjedište Fiata, zabranio je vožnju automobilima starijima od 7 godina, kao i još 11 općina u Pijemontu.

Gradovi u Lombardiji, uključujući Milano, objavili su slične mjere u srijedu, ali su ih privremeno obustavili jer zbog štrajka djelatnika u javnom gradskom prijevozu, stanovnici ne bi mogli napustiti grad.
"Milano je okružen planinama pa se, uz vremenske uvjete poput današnjih, kada nema vjetra, zrak zadržava u sredini kotline", rekao je inženjer Renato Grampa.
"Sustavi grijanja i emisija (plinova) iz automobila stvaraju oblak smoga", dodao je.

Južnije u Firenci, glavnom gradu Toskane, i u sedam obližnjih gradova zabranjeno je automobilima koji najviše zagađuju da izlaze na ceste narednih pet dana.
Indeks kvalitete zraka (AQI) pokazuje kako je Italija bila jedna od najzagađenijih zemalja zapadne Europe u srijedu.
Najveći AQI iznosio je 170 u Toskani, dok se AQI preko 100 smatra nezdravim za osjetljive skupine, a AQI viši od 150 nezdravim.
Prema stranici Air Visual najzagađeniji grad na svijetu u srijedu je bio mongolski glavni grad Ulaabaatar, gdje je zabilježeno 325 AQI-a.
U deset najzagađenijih gradova 8. siječnja oko 17 i 30, našla su se dva europska grada, Beograd (7.) i Sarajevo (9.), dok je Zagreb na 46. mjestu s 75 AQI-a, što predstavlja umjereno zagađenje. 
Tagovi: Italija, promet u Italiji, Fiat, Torino, Milano
PROČITAJ I OVO
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
IDEJE
Han: Bilo bi poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, Matjaž Han, u intervjuu za dnevnik Delo rekao je da smatra da bi bilo poželjno da Slovenija uđe u vlasništvo Mercatora.
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
DIVIDENDA
Plava laguna predlaže 15 eura dividende
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Plave lagune predložili su glavnoj skupštini dioničara odluku o isplati dividende od 15 eura po redovnoj dionici i 15,03 eura po povlaštenoj dionici (bruto), izvijestili su u petak iz te turističke kompanije.
Gorenje predstavilo novi akustični laboratorij
NOVITETI
Gorenje predstavilo novi akustični laboratorij
VELENJE - Gorenje je danas predstavilo novi akustični laboratorij koji je, kako navode, najveći u Sloveniji i ovom dijelu Europe.
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prijevare
KAZNA
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prijevare
PEKING - Visoko zaduženi kineski nekretninski div Evergrande mora platiti kaznu od 576 milijuna dolara (529 milijuna eura) zbog lažne poslovne prakse, objavio je danas nadležni financijski regulator.
Ifo: Veći broj njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Veći broj njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - U Njemačkoj nešto više tvrtki planira dizanje cijena, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE