GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple

Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2024 / 17:47
Autor: SEEbiz
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.

U svom izvješću o zaradi za prvo tromjesečje objavljenom u subotu, Berkshire Hathaway je izvijestio da je njegova oklada na Apple vrijedna 135,4 milijarde dolara, što implicira oko 790 milijuna dionica. To bi značilo pad od oko 13 posto udjela. Apple je na kraju tromjesečja i dalje bio daleko najveći holding Berkshirea.

Ovo je drugo tromjesečje zaredom da je konglomerat sa sjedištem u Omahi smanjio udio u proizvođaču iPhonea. Prodao je oko 10 milijuna Appleovih dionica (samo 1% svog ogromnog udjela) u četvrtom kvartalu. Ova prijava, kada se uzme u obzir promjena cijene dionica Applea, znači da je Berkshire prodao oko 116 milijuna dionica.

Buffett je, odgovarajući na pitanja dioničara na godišnjoj skupštini Berkshirea u Omahi, sugerirao da je do prodaje došlo zbog poreznih razloga nakon pozamašnih dobitaka. Također je implicirao da bi prodaja mogla biti povezana s njegovom željom da izbjegne veći porezni račun u budućnosti ako stope porastu kako bi se financirao rastući fiskalni deficit u SAD-u.

“Ne smeta mi ni najmanje ispisati taj ček i stvarno se nadam da uz sve što je Amerika učinila za sve vas, ne bi vas trebalo smetati što mi to činimo i ako to radim s 21% ovih godine i kasnije to činimo u malo većem postotku, mislim da vam zapravo neće smetati činjenica da smo ove godine prodali mali Apple”, rekao je Buffett na sastanku.

Buffett je postao veliki obožavatelj Applea nakon što su ga jedan od njegovih investicijskih menadžera Ted Weschler ili Todd Combs prije mnogo godina uvjerili da kupi dionice. Buffett je čak nazvao tehnološkog diva svojim drugim najvažnijim poslom nakon Berkshireovog klastera osiguravatelja.

Mnogi su nagađali da je 93-godišnja ikona ulagača smanjila svoj omiljeni udio zbog zabrinutosti oko procjene vrijednosti. Dionice Applea stekle su nevjerojatnih 48% u 2023. jer su megacap tehnološke dionice predvodile rast tržišta. Na svom vrhuncu, Apple je skočio u Berkshireov dionički portfelj, zauzimajući 50% toga. Dionicama se trguje uz više od 27 puta veću zaradu.

Dionice proizvođača iPhonea dobile su veliki poticaj u proteklom tjednu nakon što je tvrtka objavila da je njen odbor odobrio otkup dionica u iznosu od 110 milijardi dolara, najveći u povijesti kompanije. Međutim, Apple je zabilježio pad ukupne prodaje i prodaje iPhonea. Dionice su ove godine pale za više od 4% zbog zabrinutosti o tome kako će oživjeti rast.

Nije bez presedana da je izvršni direktor Berkshirea prilagodio Appleovu okladu. Prodao je dio dionica u četvrtom tromjesečju 2020., ali Buffett je tada priznao da je to “vjerojatno pogreška”. Također nije uobičajeno da Buffett skrati poziciju koja je toliko narasla.

Čak i uz prodaju, Berkshire je još uvijek Appleov najveći dioničar izvan pružatelja fondova kojima se trguje na burzi.

Tagovi: buffett, berkshire, apple
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE