GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boxmark zatvara pogon u Gornjoj Vrbi, bez posla ostaje 259 radnika

Boxmark zatvara pogon u Gornjoj Vrbi, bez posla ostaje 259 radnika
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 19:34
Autor: SEEbiz / Večernji list
SLAVONSKI BROD - Multinacionalna kompanija Boxmark Leather nakon šest godina obustavila je proizvodnju u svom pogonu u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda, a 259 zaposlenih radnika ostat će bez posla.

U pogonu u Gornjoj Vrbi trenutno se obavljaju samo još završni radovi vezani uz demontažu strojeva i opreme.

Kao glavni razlog za donošenje odluke o zatvaranju pogona u tvrtki navode poremećene opskrbne lance i nestašice komponenti za osobna vozila, prije svega čipova i poluvodiča, zbog čega je drastično smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji u 2021. godini nakon ionako vrlo loše 2020. godine uslijed pandemije Covida-19.

- Stanje dodatno pogoršava činjenica da pojedini dobavljači za automobilsku industriju, zbog niskih marži i nepokrivenosti troškova proizvodnje, propadaju pa se ni u 2022. godini ne očekuje primjetni oporavak. Stoga je odlučeno da se krajem studenog ove godine zatvori izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi, a u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se „Boxmark Leather“ d.o.o. u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću – odgovorio je Večernjem listu Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom.

Poručuju kako je donošenje odluke o zatvaranju izdvojenog pogona Gornja Vrba bilo iznimno teško, ali neizbježno, kako bi se provelo restrukturiranje poslovanja i time osiguralo i opstanak daljnjeg poslovanja.

Pogon kod Slavonskog Broda trenutno još zapošljava 148 radnika, koji su na otkaznom roku, ali nitko od njih nije prihvatio ponudu za nastavak radnog odnosa u drugim pogonima ove tvrtke u Hrvatskoj, u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Jedan od razloga su, vjerojatno, i niske plaće.

Iz tvrtke poručuju i kako su, svjesni činjenice da će njihovi radnici primarno tražiti zaposlenje na području svojeg prebivališta, poslali dopis poslodavcima s područja Brodsko-posavske županije kojim ih obavještavaju o nastaloj situaciji te su interno objavili njihove oglase kako bi pomogli radnicima da brzo pronađu novo radno mjesto, a drugim poslodavcima olakšali potragu za dobrim i kvalitetnim radnicima.

- Svim radnicima, koji su obuhvaćeni postupkom kolektivnog viška radnika, bit će isplaćene otpremnine sukladno Zakonu o radu – poručio je Batina.

Na upit je li točna informacija koja se pojavila u nekim medijima da se pogon iz Gornje Vrbe seli u Bosnu i Hercegovinu, iz Boxmarka ističu kako je razlog zatvaranja tog pogona posljedica smanjenja obujma poslova koje pogađa sve tvrtke u automobilskoj industriji, a ne seljenje proizvodnje iz jedne zemlje u drugu.

- Paradoksalna je činjenica da u ovakvoj situaciji automobilska industrija ostvaruje rekordne dobitke dok se teret krize prenio na leđa njezinih dobavljača koje se bore za opstanak, pri čemu su posebno pogođene male i srednje velike tvrtke – kažu u tvrtki.

Austrijska tvrtka Boxmark Leather jedan je od najvećih svjetskih proizvođača kože, točnije kožnih navlaka za automobile, avione, brodove i kruzere, vlakove te kućni namještaj. Trenutno ima svoje proizvodne pogone u sedam zemalja, a godišnje njegovi radnici proizvedu oko 14.000 tisuća kvadratnih metara kožnih presvlaka.

Boxmark je u Hrvatsku stigao 2001. kada je otvorio prvi proizvodni pogon u Trnovcu Bartolovečkom. Danas u Hrvatskoj zapošljava oko 4000 zaposlenika i proizvodi kožne navlake za vodeće svjetske proizvođače iz automobilske industrije.

Tagovi: Boxmark Leather, Boxmark, Marijan Batina
PROČITAJ I OVO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE