GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosnalijek će biti zvanični uvoznik Sputnjik V vakcina

Bosnalijek će biti zvanični uvoznik Sputnjik V vakcina
VAKCINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 07:47
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vlada KS uspjela je dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina, kazao je premijer Edin Forto na današnjoj press konferenciji najavljujući dolazak prvih doza u junu.

Vakcine se nabavljaju u saradnji sa Vladom FBiH, ukupno je dogovoreno 500.000 vakcina, od čega je 300.000 za ostatak FBiH.

- Dogovorili smo 9,95 USD po dozi, to je cijena koju je dobila svaka država. Bosnalijek koji će biti zvanični uvoznik odlučili su se uzeti minimalne zakonske marže, bez zarade - rekao je premijer Forto.

Forto je kazao da se KS takmičio sa državama poput Brazila koja je tražila milion doza.

- Tražili smo od Ruske ambasade da interveniše, svakog smo zvali da dođemo na red. Na kraju ono što je uspjelo je Bosnalijek i njihova kancelarija koji su nas uveli na taj ključni sastanak i zvanične pregovore. Mi smo ipak uspjeli da nas se tretira kao vladino tijelo - kazao je Forto.

Govoreći o rizicima ovog procesa, Forto je kazao da nemaju tačne rokove isporuka svih vakcina.

- Prvih 20 do 30 hiljada doza u junu. Tek kad smo to dobili krenuli smo u potpisivanje ugovora. Nabavljamo 200.000 za KS i 300.000 za FBiH. Za svaku isporuku plaćamo 50% za tu isporuku, a kad stignu plaćamo drugu polovinu - kazao je Forto.

- Tražim od Skupštine KS hitnu sjednicu na kojoj ćemo predočiti ugovor i tražiti ovlaštenja da ja ispred Vlade KS potpišem taj ugovor i da ZZO KS plati dio vakcina za KS i da ga takvog predamo Vladi FBiH kao supotpisniku jer i oni imaju svoje količine i da oni plate svoje količine i pošaljemo u Moskvu na potpis - kazao je premijer.

Istakao je da je ovo bio dobar primjer saradnje sa Vladom FBiH bez obzira na političke razlike.

- Ovo je prvi put da se u FBIH radi direktni ugovor za vakcine osim Covax-a. Bili smo osuđeni da sami ovo radimo i preuzmemo rizike - kazao je Forto.

Tagovi: Bosnalijek, Sputnjik V, rusko cjepivo, Edin Forto
PROČITAJ I OVO
Dionice Walmarta na rekordu nakon što su rezultati potukli očekivanja
SJAJNE BROJKE
Dionice Walmarta na rekordu nakon što su rezultati potukli očekivanja
NEW YORK - Walmart je u četvrtak nadmašio očekivanja tromjesečne zarade i prihoda, budući da je diskont ostvario značajne dobitke u e-trgovini, povećao profit s novijim poslovima poput oglašavanja i pridobio više kupaca s visokim primanjima.
Siemens izvijestio o stabilnoj prodaji i padu dobiti
SOLIDNO
Siemens izvijestio o stabilnoj prodaji i padu dobiti
ESSEN - Siemens, jedna od najvećih proizvodnih kompanija u Europi, zabilježio je pad prodaje od 19 milijardi eura (oko 21 milijardu dolara) u zadnjem kvartalu, a dobit je pala za 38% na 2,2 milijarde eura.
Oštar pad neto dobiti Deutsche Telekoma
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Deutsche Telekoma
FRANKFURT - Njemačka telekomunikacijska tvrtka Deutsche Telekom zabilježila je pad neto dobiti od 87,1% na 1,98 milijardi eura (2,15 milijardi dolara) u prvom tromjesečju, u odnosu na 15,36 milijardi eura u istom razdoblju prošle godine, objavila je tvrtka u četvrtak.
Svečano otvoren MOL-ov kompleks polioila u Tiszaújvárosu vrijedan 1,3 milijarde eura
OTVORENJE
Svečano otvoren MOL-ov kompleks polioila u Tiszaújvárosu vrijedan 1,3 milijarde eura
TISZAUJVAROS - MOL-ov polioil kompleks u Tiszaújvárosu, vrijedan 1,3 milijarde eura, s kapacitetom od oko 200.000 tona polioila godišnje, svečano je otvoren.
EasyJet smanjio gubitak u prvom polugodištu
POBOLJŠANJE
EasyJet smanjio gubitak u prvom polugodištu
LONDON - Britanski niskotarifni zračni prijevoznik easyJet u prvom je polugodištu smanjio gubitak u poslovanju, objavila je u četvrtak kompanija, najavivši odazak svog izvršnog direktora Johana Lundgrena idućoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE