GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova

Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 08:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol postao je 10-postotni vlasnik C-Astrala. Udio je otkupio od suosnivača Marka Peljhana, koji ostaje partner, a istovremeno preuzima i upravljanje drugom Boscarolovom tvrtkom.

Ivo Boscarol pridružio se tvrtki C-Astral iz Ajdovščine koja se bavi razvojem i proizvodnjom obrambenih sustava, točnije proizvodnjom sustava bespilotnih letjelica s fiksnim krilima ili dronova.

“Bila je to strateška odluka koja je dosta dugo sazrijevala”, objašnjava za Forbes Slovenija deseti najbogatiji Slovenac. Ne otkriva vrijednost transakcije.

Promjena vlasništva u C-Astralu pokazuje i rješenje Županijskog suda koje je u srijedu, 10. travnja, objavljeno na Ajpesu.

Desetopostotni udio Boscarol je kupio od suosnivača tvrtke Marka Peljhana, koji ostaje među partnerima. I dalje posjeduje deset posto proizvođača dronova.

Osim 20 posto vlasničkog udjela Boscarola i Peljhana, ostali vlasnici su Nejc Trošt i Samo Stopar (svaki s po 20 posto udjela). Preostalih 40 posto u vlasništvu je tvrtke.

C-Astral ima tri direktora. Riječ je o Troštu, Stoparu i Goranu Gačniku. Prokurist je Boštjan Bremec.

Riječ je o slovenskoj tvrtki koja se etablirala kao programer i proizvođač bespilotnih letjelica. U kolovozu prošle godine ministarstva obrane Slovenije i Crne Gore dogovorila su zajedničku nabavu bespilotnih letjelica Belin proizvođača C-Astral.

U 2022. godini C-Astral je ostvario dobrih četiri milijuna eura prihoda od prodaje. Prije dvije godine (od tada su dostupni zadnji javni podaci o poslovanju) to je na međugodišnjoj razini poraslo za čak 162 posto, odnosno za 2,5 milijuna eura. Ostvarila je neto dobit od nešto manje od 397 tisuća eura i bila je 323 posto veća nego 2021. godine.

C-Astral nije jedina tvrtka iz obrambene industrije u kojoj je prisutan Ivo Boscarol.

Od 2021. godine, zajedno s kćeri Anastasijom Tajom Boscarol, vlasnik je i dvotrećinskog udjela u tvrtki Timtec Defense iz obližnje Vipave.

Javnosti je tvrtka poznata uglavnom po razvoju obrane od dronova, no krajem prošle godine predstavili su se i kao programeri bespilotnih letjelica. Prošlog prosinca, na marginama svečane primopredaje taktičkog transportnog zrakoplova Spartan u zračnoj luci Cerklje ob Krki, Timtec je predstavio svoju vojnu verziju Pipistrelovog zrakoplova Virus SW 121 koji ima četiri nosača raketa zrak-zemlja domet od 500 kilometara.

Tagovi: boscarol, pipistrel, c-astral, peljhan
PROČITAJ I OVO
Drvnoprerađivačka industrija suočena s padom narudžbi
PROBLEMI
Drvnoprerađivačka industrija suočena s padom narudžbi
ZAGREB - Domaći drvoprerađivači već dugo bilježe pad broja narudžbi. Kriza u industriji i stanogradnji na njemačkom tržištu prelila se i na druge zemlje eurozone, a posljedica je stagnacija u gradnji stanova i manje narudžbi parketa, podnih obloga i namještaja.
Zaključena 60 milijuna eura vrijedna investicija EBRD-a u društvo M Plus Croatia
KONSOLIDACIJA
Zaključena 60 milijuna eura vrijedna investicija EBRD-a u društvo M Plus Croatia
ZAGREB – Investicija Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Business Process Outsourcing (BPO) poslovnu vertikalu Mplus Grupe (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL), vrijedna 60 milijuna eura, dobila je regulatorna odobrenja nadležnih vlasti te je zaključena 21. svibnja.
Dionice Varteksa povlače se s burze
ODLUKE
Dionice Varteksa povlače se s burze
ZAGREB - Dioničari Varteksa na izvanrednoj glavnoj skupštini donijeli su odluku o povlačenju dionica te varaždinske kompanije s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi, kao i odluke prvo o smanjivanju temeljnog kapitala, a potom i dokapitalizaciji.
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
INVESTICIJE
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
BEČ – Potražnja za apartmanima s dodatnom uslugom i dalje raste. FMTG je rano prepoznao ovaj trend i već 20 godina ih razvija pod brendom Falkensteiner Premium Living i integrira u infrastrukturu Falkensteiner hotela.
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE