GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN kaznio Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna

AZTN kaznio Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 14:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ponedjeljak je objavila da je zbog iznimno teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) pri prodaji prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču kaznila trgovački lanac Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna.

Kako Agencija navodi u objavi na svojoj internetskoj stranici, AZTN je po službenoj dužnosti protiv Spara Hrvatska pokrenuo upravni postupak u smislu ZNTP-a radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi prodajom prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od nabavne cijene.

Povod za pokretanje postupka AZTN-a po službenoj dužnosti bila je predstavka jednog od dobavljača.

"Nakon provedenog postupka, AZTN je utvrdio da je Spar u razdoblju od 9. studenoga do 11. studenoga 2018. krajnjim potrošačima prodavao prehrambeni proizvod - brašno, po cijeni nižoj od nabavne te time počinio iznimno tešku povredu ZNTP-a za koju je tim zakonom propisana mogućnost izricanja najviše novčane kazne i to u iznosu od 5.000.000 kuna", navode iz Agencije.

AZTN je, kako ističu, uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povreda za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, Sparu izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 1,3 milijuna kuna. U regulatornoj agenciji smatraju da je izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna težini, opsegu i trajanju povrede te da će time biti ostvareni cilj i svrha njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a, ne samo u odnosu na Spar već i u odnosu na druge adresate ovoga zakona.

AZTN je Sparu izrekao i zabranu svakog daljnjeg postupanja utvrđenog rješenjem, navode iz te agencije.

Tagovi: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, spar Hrvatska, Interspar
PROČITAJ I OVO
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
ZELENO SVJETLO
Podravka odobrila dividendu od 3,2 eura
KOPRIVNICA - Podravka je jučer održala sjednicu Glavne skupštine nakon koje su objavljene odluke među kojima je i odobrenje dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE