GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu

Atlantska plovidba: Značajan rast EBITDA i marže u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2024 / 22:06
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Atlantska plovidba objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine. Počevši od prihoda, oni su iznosili 12 milijuna eura, što je rast od 13% na godišnjoj razini.

Kao tvrtka za prijevoz rasutog tereta, na to je naravno utjecala dinamika tržišta tijekom tromjesečja.

Atlantska plovidba je u ovom razdoblju prevezla 1,09 milijuna tona rasutih tereta, što predstavlja pad od 4% u odnosu na prethodnu godinu. Raščlanjujući ovo po vrstama tereta, prevezeno je 717 tisuća tona ugljena, povećanje od 77,2% na godišnjoj razini, 33,9 tisuća tona žitarica, smanjenje od 77,3% na godišnjoj razini, 282,8 tisuća tona manjeg rasutog tereta, smanjenje od 16% na godišnjoj razini, i 55,9 k tona željezne rude, smanjenje od 76,6% na godišnjoj razini. Ovdje se može vidjeti nekoliko zanimljivih sitnica. Dok tvrtka prevozi teret diljem svijeta na različitim čarterima/rutama, nekoliko promjena u vrstama tereta može se povezati s makroekonomskim kretanjima, pišu analitičari Intercapitala.

Na primjer, veća potražnja za ugljenom u skladu je s većim energetskim potrebama u Europi i Aziji, posebice Kini. Za Europu bi to moglo biti izravno povezano sa smanjenom opskrbom plinom iz Rusije nakon rata u Ukrajini i sankcija toj zemlji. Prijevoz žitarica također je smanjen, što bi moglo značiti da su se ponuda i potražnja ove robe uvelike stabilizirali nakon razdoblja neizvjesnosti nakon početka rata, jer su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima u svijetu. Naposljetku, smanjena potražnja za željeznom rudačom također bi se mogla povezati sa smanjenom potražnjom iz Kine, budući da je gospodarstvo te zemlje u posljednje vrijeme bilo pod velikim pritiskom, posebice njezin sektor nekretnina koji čini cca. 1/3 BDP-a.

Da se vratimo na Atlantsku plovidbu, ovaj prijevoz je ostvaren preko flote od 11 brodova, od kojih su četiri bila u kategoriji Panamax, četiri u kategoriji Supramax, dva u kategoriji Handy i jedan u kategoriji Kamsarmax. Prosječna dnevna cijena prijevoza iznosila je 12 tisuća USD, što je smanjenje od 11% na godišnjoj razini. Stopa iskorištenosti flote u međuvremenu je iznosila 94,7%, što je smanjenje od cca. 4,2 p.p. YoY.

Krećući se dalje prema dolje u odnosu na dobit i gubitak, OPEX je zabilježio blago smanjenje od 2% na 9,9 milijuna eura u prvom tromjesečju, uglavnom kao rezultat nižih materijalnih troškova, dok su troškovi zaposlenika blago porasli. Kao rezultat rasta prihoda i smanjenja operativnih izdataka, EBITDA je doživjela značajno poboljšanje od 53% u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 6,7 milijuna eura. To bi također značilo EBITDA maržu od 56%, povećanje od 14,5 p.p. YoY.

U međuvremenu, neto financijski rezultat iznosio je -1,8 milijuna eura (prvo tromjesečje 2023.: -1,58 milijuna eura), uglavnom kao rezultat većih financijskih rashoda zbog viših kamata. Konačno, neto prihod iznosio je 2,2 milijuna eura, što je skoro 10 puta više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To bi također značilo da se neto dohodovna marža značajno poboljšala, s 1,9% na 18,6%, što je povećanje od 16,7 p.p. YoY.

Tagovi: atlantska, brodari, vozarine, teret, ugljen
PROČITAJ I OVO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE