GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AstraZeneca tužila američku vladu

AstraZeneca tužila američku vladu
TUŽB A
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2023 / 07:59
Autor: SEEbiz

NEW YORK - AstraZeneca je posljednja u nizu velikih farmaceutskih tvrtki koje su tužile SAD zbog zakona koji dopušta vladi da pregovara o cijenama nekih lijekova. Britansko-švedska kompanija tvrdi da reforma, uvedena prošlogodišnjim Zakonom o smanjenju inflacije, potkopava cilj drugog zakona osmišljenog za poticanje ulaganja u lijekove za liječenje rijetkih bolesti.

Drugi proizvođači lijekova, uključujući Merck, Bristol Myers Squibb i Johnson&Johnson, kao i američka farmaceutska lobistička skupina, već su podnijeli tužbe protiv reforme. Dave Fredrickson, izvršni potpredsjednik onkološke poslovne jedinice u AstraZeneci, objasnio je što im smeta.

Tvrdi da će zbog reforme pacijenti s rijetkim tegobama, koji su imali koristi od Zakona o lijekovima siročadi, imati "odgođen pristup znanstvenim otkrićima" u usporedbi s drugim dijelovima svijeta. Lijekovi siročad su lijekovi namijenjeni za dijagnozu, prevenciju ili liječenje rijetkih bolesti.

"Pacijenti s rijetkim bolestima i rakom ovise o visokorizičnom i malo vjerojatnom razvoju lijeka za koji je potrebno mnogo godina da se razvije i koji ima za cilj izlječenje", kazao je Fredrickson, prenosi Financial Times.

Iz američkog ministarstva zdravstva su najavili kako će snažno "braniti predsjednikov zakon o pregovaranju o cijenama lijekova, koji već pomaže u smanjenju troškova zdravstvene skrbi za starije osobe i osobe s invaliditetom".

Proces bi trebao ozbiljno započeti sljedeći tjedan kada bi Centar za medicinske usluge trebao objaviti popis od 10 skupih lijekova koji će biti u središtu pregovora. Dodatni lijekovi bit će dodani ovom popisu u narednim godinama. Kongresni ured za proračun procjenjuje da će promjene proizvesti uštede vrijedne milijarde dolara tijekom desetljeća.

Tagovi: AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prijevare
KAZNA
Evergrande kažnjen s više od pola milijarde dolara zbog prijevare
PEKING - Visoko zaduženi kineski nekretninski div Evergrande mora platiti kaznu od 576 milijuna dolara (529 milijuna eura) zbog lažne poslovne prakse, objavio je danas nadležni financijski regulator.
Ifo: Veći broj njemačkih kompanija planira povećati cijene
ISTRAŽIVANJE
Ifo: Veći broj njemačkih kompanija planira povećati cijene
BERLIN - U Njemačkoj nešto više tvrtki planira dizanje cijena, pokazalo je istraživanje minhenskog ekonomskog instituta Ifo.
Građevinski sektor u velikim problemima zbog nedostatka radnika
PROBLEMI
Građevinski sektor u velikim problemima zbog nedostatka radnika
KRIŽEVCI - Građevinski sektor muči veliki nedostatak radne snage. Donedavno glavni problem bila je plaća.
Merck i korejski KAIST ulaze u R&D partnerstvo
PARTNERSTVO
Merck i korejski KAIST ulaze u R&D partnerstvo
BERLIN - Njemačka tvrtka za znanost i tehnologiju Merck i Korejski napredni institut za znanost i tehnologiju (KAIST) namjeravaju surađivati kako bi ubrzali napredak u znanostima o životu.
Erste i PBZ kreditiraju Valamar
FINANCIRANJE
Erste i PBZ kreditiraju Valamar
POREČ - Valamar Riviera izvijestila je da je dana 29. svibnja 2024. godine za potrebe financiranja izgradnje novog resorta za cjelogodišnji turizam najviše kvalitete, što predstavlja najznačajniju i najveću pojedinačnu investiciju u hrvatski turizam u zoni Pical u Poreču, sklopilo Ugovor o klupskom kreditu s Erste & Steiermärkische bank d.d. i Privrednom bankom Zagreb d.d.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE