GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adidas upozorava na prvi gubitak u tri desetljeća; oštro reže dividendu

Adidas upozorava na prvi gubitak u tri desetljeća; oštro reže dividendu
TEŠKA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2023 / 17:03
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački proizvođač sportske odjeće i opreme Adidas još nije odlučio što će učiniti s proizvodima iz linije Yeezy koju su osmislili zajedno s kontroverznim glazbenikom, nakon što su prekinuli suradnju s reperom Kanyeom Westom.

"Odlučimo li se za otpis, ovogodišnja operativna dobit bit će 500 milijuna eura manja", napisali su u kompaniji.

Tvrtka je prekinula veze s Westom prošlog listopada nakon niza antisemitskih govora od strane repera. Westovi posljednji komentari bili su "neprihvatljivi, puni mržnje i opasni", rekla je tada tvrtka.

Adidas je tako prekinuo proizvodnju proizvoda iz inače vrlo uspješne Yeezy linije, a u skladištima su ostale velike zalihe. "Ako ne prodamo te proizvode, mogli bismo zabilježiti gubitak prihoda od 1,2 milijarde eura", procijenili su.

U slučaju da postojeće proizvode ne plasiraju na police, morat će otpisati cjelokupnu zalihu, što bi ovogodišnju operativnu dobit smanjilo za dodatnih pola milijarde, dodaju.

Taj i planirani troškovi u iznosu od 200 milijuna eura, koji se vežu uz obnovljenu strategiju Adidasa, mogli bi tvrtku gurnuti u operativni gubitak od 700 milijuna eura, prvi u posjednju 31 godinu.

Kompanija će na svojoj godišnjoj skupštini 11. svibnja preporučiti dividendu od 70 eurocenti po dionici, što je oštar pad u odnosu na 3,30 eura po dionici 2021. godine.

Izvršni direktor Adidasa Bjorn Gulden rekao je da na ovu godinu gledaju kao na prijelaznu godinu koja će pomoći u izgradnji jakih temelja za 2024. i 2025. godinu.

“Moramo smanjiti naše zalihe. Tada možemo ponovno izgraditi profitabilnu tvrtku 2024. godine", rekao je.

Sljedeća godina bit će jedna od ključnih za proizvođače sportske opreme jer će na programu biti i Olimpijske igre i Europsko prvenstvo u nogometu.

Adidas je danas potvrdio i rezultate prošlogodišnjeg poslovanja. Neto dobit pala je za 83 posto na 254 milijuna eura.

Tagovi: Adidas, Kanye West, dividenda, Bjorn Gulden
PROČITAJ I OVO
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
KARIJERE
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
NEW YORK - Trik za napredovanje na poslu nije u tome da najbrže učiš ili si najpametniji u prostoriji – već u pozitivnom stavu, kaže izvršni direktor Amazona Andy Jassy.
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE