SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Tvornička aktivnost u SAD-u na najnižim razinama u više od 10 godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.10.2019. - 16:59:00
Zadnja izmjena: 02.10.2019. - 16:59:20
WASHINGTON - Aktivnosti američkog proizvodnog sektora u rujnu su pale na najniže razine u proteklih više od 10 godina, pritisnute globalnim trgovinskim napetostima proizišlim iz trgovinskog rata s Kinom, pokazalo je istraživanje Instituta za upravljanje nabavom (ISM).

ISM-ov indeks menadžera nabave (PMI) za američki proizvodni sektor u rujnu se spustio na 47,8 bodova, što je njegova najniža razina od lipnja 2009. godine, pokazalo je redovno mjesečno istraživanje ISM-a, objavljeno u utorak.

Slična situacija zabilježena je i kod indeksa izvoznih aktivnosti, koji se spustio na najniže razine od početka 2009. godine.

Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Iz ISM-a, koji sastavlja indeks menadžera nabave (PMI) u sklopu redovnog mjesečnog istraživanja, ističu da je uz oštar pad proizvodne aktivnosti zabilježeno i pogoršanje poslovne klime.

Upozoravaju da najveći problem i dalje globalna trgovina.

Vodeći američki burzovni indeksi, Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 redom su oslabili jedan posto, djelomice zato što je izvješće ISM-a pogodilo investitore koje ionako sve više brine stanje u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Američki predsjednik Donald Trump iskoristio je izvješće da opetovano zatraži od američke središnje banke Fed da smanji ključne kamatne stope i time podupre gospodarstvo, unatoč kritikama da je izvor problema trgovina a ne monetarna politika.

Trump je lani pokrenuo trgovinski rat s Kinom, optužujući Peking za nepoštenu trgovinsku praksu, uključujući i krađu intelektualnog vlasništva i onemogućavanje pristupa tržištu. Dvije strane već nekoliko mjeseci ne uspijevaju pronaći izlaz začaranog kruga recipročnih carina.

Kineska i američka izaslanstva trebala bi se sastati ovoga mjeseca u Washingtonu a trenutno nije jasno ima li šanse za primirje u trgovinskom ratu dva vodeće svjetska gospodarstva, primjećuje dpa.