SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
METALI
 
Tužbe protiv Goldman Sachsa i BASF-a zbog navodnog dogovaranja cijena metala
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.11.2014. - 08:16:13
NEW YORK - Protiv američke Goldman Sachs Grupe, njemačkog kemijskog diva BASF-a i druga dva velika trgovca platinom i paladijem ovih je dana u Sjedinjenim Državama podignuta tužba zbog navodne sumnje da su dogovarali cijene metala.
U prvoj takvoj tužbi u SAD-u, koja je podnesena pred američkim okružnim sudom na Manhattanu, ogranci Goldmana, BASF-a, HSBC-a i južnoafričke Standard Bank Grupe optužuju se za tajno udruživanje od 2007. radi dogovaranja cijena platine i paladija koje se utvrđuju dva puta dnevno, te dogovaranja cijena u terminskim ugovorima i onih izvedenica koje se oslanjaju na tako utvrđene cijene.

Tužitelj je tvrtka Modern Settings LLC, proizvođač zlatnog nakita i policijskih bedževa sa sjedištem na Floridi, koja u tužbi navodi da su kupci metala pretrpjeli gubitke koji se procjenjuju na više milijuna dolara, zato što su tuženici neovlašteno razmjenjivali podatke o klijentima i potom ih koristili u daljnjim aktivnostima, te fabricirali fantomske krivotvorene narudžbe.

Sredinom listopada Londonska burza metala (LME) objavila je da će od početka prosinca preuzeti utvrđivanje cijena platine i paladija te koristiti novu elektronsku platformu.

Burze u Hong Kongu i klirinški ogranci objavili su da će zamijeniti referentni sustav utemeljen 1989., kojim upravljaju tvrtke Goldman, BASF, HSBC i Standard.

U toj se tužbi dalje navodi kako su takve promjene stigle prekasno za tvrtku Modern Settings i druge perspektivne članove te skupine. U tužbi se traži naknada štete, čiji iznos ne navode, jer su tuženici navodno kršili američke propise o tržišnom natjecanju i o trgovini robama.

Regulatori diljem svijeta zaoštrili su kontrolu utvrđivanja referentnih cijena tijekom posljednjih godina nakon što su otkriveni slučajevi manipulacija valutama i liborom.

Stroži propisi doveli su do pojave velikog broja novih platformi za utvrđivanje cijena zlata, srebra, platine i paladija. Kupci metala podigli su slične tužbe ove godine protiv banaka u kojima ih optužuju za dogovaranje cijena zlata i srebra.